Söke Ziraat Odası'ndaki toplantıda, Ziraat Odası Meclis Başkanı Yılmaz Özel, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mümin Meydan, Yönetim Kurulu üyeleri Hasan Çakıcı ve Ömer Gümüş de hazır bulundu.

"YANLIŞ UYGULAMALARLA ÜRETİM DÜŞTÜ"


Tarımsal desteklemelerin Resmi Gazete’de yayınlandığını belirten Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş, "Resmi Gazete’de yayınlanan rakamlara göre kütlü pamuğa destek kiloda 80 kuruş olarak açıklandı. Ayrıca pamukta dekarda 4 lira gübre, 36 lira mazot desteği de var. Gübre ve mazot desteği geçen sezon 11 liraydı, bu sezon dekarda ikisi 40 lira oldu. Ülkemizde pamuk üretiminin artması için desteklemelerin kiloda en az bir lira olmasını arzu ediyoruz. 90’lı yıllarda ülke olarak 1 milyon 250 bin kilo civarlarında pamuk üretiyorduk, yanlış uygulamalar ile pamuk üretimi 300 bin tonlara kadar düştü. Yeni yeni 750 bin ton civarlarına çıkıyor. Bu rakamın yine 1 milyon tonun üstüne çıkması için çiftçimize destekler artmalı" diye konuştu.

İTHALATTAN KURTULMA ÇABASI

Türkiye'de bugün 1 milyon 600 bin ton pamuk ihtiyacı olmasına rağmen, üretilen pamuk miktarının 750-800 bin ton düzeyinde olduğuna işaret eden Kocabaş, şunları kaydetti: "Desteklemeler için teşekkür ediyoruz ancak Türkiye’deki pamuk ekim alanlarının artması, üretilen pamuk miktarı ihtiyacının karşılaması için desteklemelerin artmasını talep ediyoruz. Desteklemeler pamukta en az 1 lira olmalıdır. Eğer tekstil sanayimizin hammaddesi pamukta üretimi biz yurt içindeki kaynaklarımızla devam ettirmek, ithalattan kurtulmak istiyorsak, desteklemeler en az 1 liraya çıkarılmalıdır."