Anıtlar Kurulu tarafından koruma altında bulunan ve geçtiğimiz yıllarda çeşitli zamanlarda restorasyondan geçen Hacı Ali Ağa Cami, daha çok bilinen adıyla Çarşı Cami, yeniden restore edilecek. Minaresinde ve dış yapısının çeşitli bölümlerinde yıpranmalar, dökülmeler ve çökmeler meydana gelen Hacı Ali Ağa Cami’nin bu görüntüleri vatandaşların tepkisini çekiyordu.

ÖZ, TAKİPÇİSİ OLDU

Bu konuyla ilgilenilmesini istediğini ifade eden Abdurrahman Öz, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından gerekli çalışmaların yapıldığını ve tamirat tadilat ihalesinin 2018 yılı Ocak ayında yapılacağını söyledi. Öz, konuyla ilgili olarak, “Karacasu’muza güzel bir müjde daha verelim. Vakıflar Bölge Müdürümüzle görüştüm. Karacasu merkezde vakıflara ait caminin restorasyonu ile ilgili, 2018 yılı Ocak ayında ihaleye çıkılacak. Orayı da restore ettireceğiz. İncelenmesini söylenmiştim. Tamirat, tadilat ihalesi yapılacak. 2018’de orası elden geçilecek” dedi.

ONARIM KİTABELERİ

Çarşı Cami olarak da bilinen Hacı Ali Ağa Cami, avlunun batısındaki kitabeye göre 1591 yılında yapıldı. Minaresinde de 1728 ve 1884'te yapılmış onarım kitabeleri bulunan cami, moloz taş ve tuğladan yapılmış, dikdörtgen planlı, ahşap çatılı, kiremitle örgülü kargir yapı niteliği taşıyor. İki sıra alınlıklı pencere ile aydınlanma sağlanan cami, 10 ahşap sütuna oturan beş bölümlü son cemaat yerinde sütun başlıklarının üstündeki alınlıklarda esas mekan giriş kapısının çevresinde ve iki yandaki mihrap nişlerinin üstünde çiçek dalları, vazodan çıkan bitki motifleri, stilize selvi ağacı gibi son döneme ait rokoko süsler görülür.