MedCruise 54. Genel Kurulu’nun Korumar Ephesus Otel’de düzenlenen açılış kokteyline Kuşadası Kaymakamı Saddetin Yücel, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, KUTO Başkanı Serdar Akdoğan ve Yönetim Kurulu, MedCruise Başkanı Airam Diaz, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve işletmeler Genel Müdürlüğü Deniz Ticareti Daire Başkanı Elçin Şimşek Öncü, TUI Cruıse Liman Operasyon Müdürü Marcfus Puttich, Royal Caribbiean Kurumsal Direktörü Ana Karina Santini, MSC Cruise Yönetim Başkanı Elisabetta De Nardo; Viking Cruise Liman Operasyon Müdürü Karl Ryen, Celestyal Cruise Operasyon Direktörü Capt.  Vassilios Gazikas, Virgin Voyages Tur Operasyon Direktörü Juan Trescastro gibi sektörün başaktörlerinin yanı sıra yaklaşık 120 kruvizayer işletmesinin üst yönetim temsilcisi katıldı.

“KUŞADASI TEKRAR GERİ DÖNÜYOR”

Genel Kurul’un Kuşadası’nda yapılması için davet aldıklarını belirten MedCruise Başkanı Airan Diaz Pastor, “Kuşadası bizi davet etti. Bu teklifi üyelerimize götürdüğümüzde hepsi memnuniyetle kabul etti. Çünkü Kuşadası tekrar geri dönüyor. Birçok gemi rotalarını Kuşadası’na çeviriyor. Kuşadası artık geri geliyor. Bizim için önemli olan güvenlikti, şu an Türkiye gösterdi ki güvenli bir ülke. Bundan sonra daha fazla kruvaziyer turizmi anlamında daha çok gemi gelecek. Toplantımızın Kuşadası’nda çok güzel geçeceğine inandığımız için daveti kabul edip geldik. Bundan dört yıl önce de Alanya’da toplantımızı gerçekleştirmiştik. Bizleri burada ağırlayan Kuşadası Liman işletmesine ve Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’e ayrıca teşekkür ediyorum.  Kruvaziyer turizminde geleceği parlak olan Türkiye ve Kuşadası’nın bizler için önemi çok büyük. İlişkilerimizi de bu yönde geliştirmek için her türlü desteği vereceğiz” diyerek davet için teşekkür etti.   

“BU ZENGİNLİKLER BAŞKA LİMANLARDA YOK 

MedCruise’ye ev sahipliği yapmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını söyleyen Türk Liman İşletmesinin Ceo’su (Global Ports Holding) Emre Sayın, “MedCruise toplantısına  Kuşadası olarak ev sahipliği yapıyoruz. Medcruise  Akdeniz’deki tüm kurvaziyer limanların örgütü. Ortak organizasyonu. Türkiye’de toplantının yapılmasından çok memnunuz. Ülkemize gelen kruvaziyer şirketlerinin temsilcilerine Kuşadası, Bodrum ve İstanbul’u tanıtma olanağı bulduk. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yıl iki yıl kurvaziyer turizminde bir düşüş yaşanmıştı. Geçtiğimiz yıl 2019’da büyüme başladı. Güvenlik algımızı yüksek tutmak gerek, sektörde 5-6 yıl içerisinde gemi sayısı çok artacak, bunlar da pazar arayışına girecek, ülkemize çok inanıyoruz. Bu zenginlik başka limanlarda yok, yeter ki işimizi doğru yapalım. Devletin koyduğu teşvik de doğru, sadece zamanlamasını doğru yaparsak gelen gemi sayısı daha da artacaktır. Asıl hedefimiz ise 2020 ve 2021’de hedefimizi tutturarak kruvaziyer turizmini tepe noktalara çıkartmak” diye konuştu.

“KRUVAZİYER TURİZMİ YÜKSELİŞE GEÇTİ”

Kültür  ve Turizm Bakanlığı Deniz Turizmi Daire Başkanı Elçin Şişme Öncü de yaptığı konuşmada, Akdeniz’de kruvaziyer turizminin bir ivme kazandığını, ülkemizin yeni bir yükseliş evresine girdiğini belirtti. Elçin ayrıca, “Bu yılı 52-53 milyon turistin ziyaretiyle tamamlamayı bekliyoruz. Ülkemizin kuruluşunun 100’üncü yılını kutlayacağımız 2023 için 70 milyon turist hedefimiz var. Dünya turizm örgütü verilerine göre en çok turist çeken ülkeler arasında 8. sıradayız. Ama ilk etapta 6’ncılığa çıkmakta kararlıyız. Bu yükselişten kruvaziyer turizminin payını alacağını öngörüyoruz. Kritik üç yılı geride bıraktık. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde 2015 yılı yolcu sayılarına ulaşacağımıza, hatta aşacağımıza inanıyoruz” diyerek İstanbul’a aynı anda 5-6 geminin yanaşacağı bir liman kazandırılmasının hedeflendiğini belirtti.

“KRUVAZİYER TURİZMİ BAŞLADIĞI NOKTA TEKRAR DÖNECEK”

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, 30 milyar dolarlık bir sektör olan dünya kruvaziyer turizminden ülkemizin ve Kuşadası’nın daha fazla pay alabilmesi için bir dizi sorunun çözülmesi gerektiğini söyledi. Günel, “Ülkemizde de Kuşadası, kurvaziyerin başladığı noktadır. Son yıllarda yaşanan olumsuz olaylar sebebi ile kesintiye uğrayan kurvaziyer seferlerinin, başladığı noktaya geri dönmesini arzu ediyoruz. Günümüzde yılda 20 milyondan fazla turistin dolaşımda olduğu kruvaziyer turizminde Kuşadası’nın daha fazla pay alabilmesi için bu kentin Belediye Başkanı olarak diyorum ki; başta ben olmak üzere bu kentin her bir bireyi ile üstümüze düşen ne görev varsa yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı. Günel, Kuşadası’nın kardeş kenti Batum’dan getirdiği mesajı kruvaziyer devlerine iletti. Karadeniz kruvaziyer turlarının başlamasının istendiğini söyleyen Günel, bunun Karadeniz sularında kalıcı barışa katkı sağlayacağını kaydetti.
  Yapılan konuşmaların ardından gelen misafirler, Türk müziği eşliğinde Türk yemeklerinin tadına baktı.

Haber Videosu