Kuşadası Belediyesi Erkan Yücel Sahnesi’nde düzenlenen panele, Mahmut Esat Bozkurt’un ailesi ve sevenleriyle birlikte Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, eşi Nil Kayalı, Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Ayşe Şerifoğlu, Aydın Baro Başkanı Gökhan Bozkurt, Kuşadası Belediye Meclis Üyeleri Canan İnanç, Ferah Sürekçi, ADD Kuşadası Şube Başkanı Nazan Bozkurt, CHP Kuşadası İlçe Başkanı Ahmet Ekmekçi, CHP Kuşadası Kadın Kolları Başkanı Yıldız Köse ve Kuşadalı Tarihçi Nail Topal katıldı.

"AYNI SOYADINI TAŞIMAKTAN GURUR DUYUYORUM"  

Panelde ilk konuşmayı yapan, kendisi ile aynı adı taşıyan torunu Mahmut Esat Bozkurt, etkinliği düzenleyenlere teşekkür etti. Aydın Baro Başkanı Gökhan Bozkurt da tarihe mal olmuş birisi ile aynı soyadı taşımanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Mahmut Esat Bozkurt’un hayatını milleti ve ülkesine adamış önemli bir devlet adamı olduğunu belirten Bozkurt, “Mahmut Esat Bozkurt ‘vatan işgal altındadır’ diyerek yurt dışında sürdürdüğü eğitimini yarıda bırakarak savaşa katılmış önemli bir asker, Türk halkını her şeyden üstün tutmuş bir devlet adamıdır. Onun akrabası değilim fakat onunla aynı soyadını taşımaktan büyük onur duyuyorum. Onun fikirlerini ancak Cumhuriyet'in çocukları anlar. Bizler onun yolunda ilerleyen Cumhuriyet çocuklarıyız” dedi.

"TÜRK MİLLETİNE ÇAĞDAŞLIĞIN KAPILARINI AÇMIŞTIR" 

Bozkurt’un ardından konuşan Belediye Başkanı Özer Kayalı ise, Mahmut Esat Bozkurt’un büyük bir devlet adamı olduğuna dikkat çekerek, “Ülke olarak zor günlerden geçiyoruz. Fakat 1900’lü yılların başlarındaki kadar çok zor günler değil. O karanlık günlerde halkımıza ışık tutmuş insanların başında Mahmut Esat Bozkurt geliyor. Türk milletine çağdaşlığın kapılarını açmış önemli bir hukuk insanı, vatanı için canı pahasına savaşmış önemli bir askerdir Mahmut Esat. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün en önemli silah arkadaşlarından birisidir. Türk milli mücadelesinin en önemli askerlerindendir. Kuşadalı Mahmut Esat’ı ölümünün 74. yıldönümünde saygı, sevgi ve özlemle anıyorum” diye konuştu.

"TÜRK KADINI ÖZGÜRSE, BOZKURT SAYESİNDEDİR"

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da, Bozkurt’un kısa ömrünü vatanına adadığını belirterek, “Mahmut Esat büyük bir hukukçuydu. Onun hukuk anlayışı Türk Medeni Kanunu’nu oluşturdu. Türk Medeni Kanunu, Türk halkına çağdaşlığı getirmiş, özgürlükçü bir kanundur. Kadın erkek eşitliğini savunur. Mahmut Esat’ın Türkiye Cumhuriyeti’ne katkıları saymakla bitmez. En önemli katkılarından biri Türk kadınının zincirlerini kırmasıdır. Türk kadını bugün hala özgürse, Mahmut Esat sayesindedir. Bozkurt hayatını Türk milletine ve Türkiye Cumhuriyeti'ne adamış önemli bir şahsiyettir” ifadelerini kullandı.

"MİLLİYETÇİLİĞİ YIKICI DEĞİL, YAPICIYDI"

Feyzioğlu, kadının zincirlerini kıran, kadını erkekle eşit yapan ve toplumu çağdaşlaştıran Medeni Kanun'un Mahmut Esat’ın eseri olduğunu söyledi. Bozkurt'un milliyetçilik anlayışının yıkıcı bir milliyetçilik olmadığına işaret eden Feyzioğlu, şunları kaydetti: “Mahmut Esat Bozkurt her şeyden önce büyük bir milliyetçiydi. Onun milliyetçiliği yıkıcı değil, yapıcıydı. Onun milliyetçiliği her zaman Türkiye’de birlik ve beraberliği savunur. Onun fikirleri Kemalizm’dir. Mustafa Kemal Atatürk’ün ve Türk devriminin Cumhuriyetin İslam dinine yapılmış en büyük hizmetlerden biri olduğunu anlatmak zorundayız. Cumhuriyet rejimini en iyi yere yerleştiren Mustafa Kemal’dir, Mahmut Esat’dır."

"ADALET MEKANİZMASI YIKILIRSA, ÜLKE TEMELSİZ KALIR"

Bozkurt'un bir gezisinde Alanya hakiminin kendisini karşılamaya gelenler arasında yer almadığının belirtilmesi üzerine, "Biz onun ayağına gideriz, çünkü o hakim" dediğini hatırlatan Feyzioğlu, "Adalet mülkün, yani ülkenin temelidir. Adalet mekanizmasına güven yıkılırsa, ülke temelsiz kalır. Cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanların bir kere değil beş kere, defalarca düşünüp tartıp, ondan sonra cümlelerini sarf etmesi gerekir. Cumhurbaşkanı, eşi ağaca çıkan kadını yanına çağırıp, 'Eşinin dosyasına bakarız' diyor. Ardından eşi tahliye edildi. Belki o kadının eşi zaten tahliye edileceği için tahliye edildi. Belki kimse hakimi arayıp, 'Dosyaya bak' demedi. Ama adaletin tecelli etmesi kadar, adalettin tecelli ettiğine herkesin inanması gerekir" şeklinde konuştu.
  Panelin sonunda Tarihçi Nail Topal, 'Bozkurt' adlı kitabını Metin Feyzioğlu’na hediye ederken, Feyzioğlu da Bozkurt ailesine seymenlerin Ankara’ya gelişini gösteren fotoğrafı hediye etti.