Sümer Park içinde gerçekleşen, Nazili Ticaret Borasının ev sahipliğinde yapılan törene Nazilli Kaymakamı İbrahim Küçük, Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Ziya Aksüt, Meclis Başkanı Nevzat İzgü, Nazilli Ticaret Odası Başkanı Nuri Arslan, Meclis Başkanı Gürdal Yüzügüler, Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili M. Koray Şimşek, İŞKUR Nazilli Şube Müdürü Şahin Altınkurt, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Sunay Güler, üretici ve tüccarlar katıldı.

 “BAYAN İSTİHDAMINI ARTIRAN SEKTÖR”    


Her sene bu töreni yaptıklarını ifade eden Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Ziya Aksüt, “Tören yapmamızın asıl nedeni kuru incir sezonun geldiği kamuoyuyla paylaşmak, incir ticaretinin başladığını herkese ilan etmek gibi bir gayemiz var. Dolayısıyla biz inciri biraz daha erken satmaya başlamak, üreticiye bölgemize biraz daha erken paranın girmesini sağlamak. Tabi daha uzun satılmanın sonucunda gelecek olan artı değer paranın Nazilli’de kalmasını sağlamak istiyoruz. Nazilli için incir çok önemli bir ürün. İlçemizdeki işsizlik sorununu çözen, özellikle de bayan istihdamı anlamında 5-6 bin kişiye iş veren bir sektör. Tabi Türkiye içinde en başta Türk inciri, ondan sonra bölgemizin inciri gibi bir sıralama var. Dışarıda hem Türk inciri hem Nazilli inciri dedirttirmek içinde pazarımızı genişletmek istiyoruz. Türkiye’deki rekoltenin yarısı Nazilli Ticaret Borsası’nda işlem görüyor. Türkiye’deki incir ticaretinin yarısı Nazilli’de yapılıyor diyebiliriz. Tabi burada bize yardımcı olan paydaşlarımız var. İncir işini bilimsel olarak geliştirmek için uğraşıyoruz. Sonuçta Nazilli’deki bayan işçiye özellikle iş bulma çok önemli bir şey. 15-17 bin ton arasında bir ihracaat rakamımız var. Paketleme yapan işyerimizi de  sayarsak 25 bin tona dayanıyor. Bu da Türkiye incirinin yüzde 35’nin işlenerek Nazilli’den dışarı satıldığını gösterir. İnşallah bu artışları bu senede muhafaza ermek için uğraşıyoruz” dedi.

“İNCİRİN ANAVATANI NAZİLLİ”


İncirin ana vatanı Nazilli diyerek sözlerine başlayan Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, “Bir kere şunu yapmamız lazım. İyi bir reklam yapmak gerekiyor. İncirin yüzde 51’inin Nazilli’de tescillenmesi demek ana vatanının Nazilli olması demektir. Borsasının ticaretinin her şeyinin geçtiği yer demek. Siyasetçilerle bir araya gelip bunun gümrüğünü buraya taşımak lazım, Aydın’a bir havalimanı yapmak lazım. Biz Aydın insanı zeytinyağı yediğimizden dolayı çok ılımanız. Aydın’ın yeryüzünün cenneti dediğim Nazilli ve Aydın’a mevlam her şeyi nasip etmiş. Bir havaalanı olsa sadece kargo taşımacılığı yapsak her şey daha farklı olur, üreticinin cebi para görür. İkinci bir organize sanayi yaptığımızda, inşallah bunu incirle yaptırmaya çalışalım. Bu mahallerde olacak bir iş değil. Bunun kaltesini artırkmak gerekiyor. Kalite arttırkça istihdamında artacağını düşünüyorum. Bu işin reklamını da iyi yapmak çok önemli. İnşallah bu sezon hayırlı olur” şeklinde konuştu.

“BU İŞİN KAHRAMANLARI SİZLERSENİZ”    


Bu sezonun verimli ve herkesin yüzünün güldüğü bir sezon olmasını dileyen Kaymakam İbrahim Küçük, “Nazilli, Aydın ve Türkiye için önemli üretim unsurlarından bir tanesi olan incirin anavatanı, öz vatanı olan Nazilli’de ürünler bugün görücüye çıkıyor. İnşallah bu sene olumlu geçer, vatandaşımız kazanır, üreticimiz kazanır ve aynı zamanda tüketicimizde sağlıklı, iyi ürünü sofrasında bulur. İncir ülkemizin çeşitli yörelerinde yetişiyor fakat ticari anlamda değer kazanabilen ürünler daha ön plana çıkıyor ve değerli olmaya başlıyor. İnşallah burada rekoltelerin arttığı, üretimin daha kaliteli olduğu, çeşitlendiği  ve ülkemizde ve dünyada daha farklı şekillerde sunulabilen ürünlerle beraber vatandaşın karşısına çıkmayı umuyoruz. Bu işte emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Bu işin kahramanları sizlersiniz. İnşallah verimli bir sezon geçer, herkesin yüzü güler” ifadelerini kullandı.

ALICIK HAMANDALI OYNADI


Konuşmaların ardından temsili ilk incir alımı töreni gerçekleştirildi. Sezonun ilk kuru incirini Nazilli Kaymakamı İbrahim Küçük ve Belediye Başkanı Haluk Alıcık kilosunu 200 TL’den satın aldılar. Borsaya ilk kuru incirlerini teslim eden üreticiler küçük altın ile ödüllendirilirken, etkinlik sonunda Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, davul zurna eşliğinde harmandalı oynadı.

Haber Videosu