Kuşadası Arama Kurtarma Ekibi ile Türk Kadınlar Birliği Kuşadası Şubesinin birlikte düzenledikleri  İbramaki Sanat Galerisindeki konferansa Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel, Belediye Başkan yardımcıları Ayşe Şerifoğlu, Remzi Çengel, Başkan vekili Zekeriya Tünk ve vatandaşlar katıldı.

‘MİLLİPARK DEPREMSELLİK AÇISINDAN EN GÜVENLİ BÖLGE’

  Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Ege Bölgesi ve Aydın’ın deprem risklerini anlattı. Türkiye'deki depremlerin periyodik bir sistemi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ercan, Depremin sarsıntı, sıcaklık ve ışık gibi temel üç bileşeni olmasına rağmen Türkiyen'nin sadece sarsıntı bileşeni ile uğraştığını söyledi. Marmara Bölgesi ile birlikte, Bingöl, Van illerinin, Girit ve Rodos bölgelerinin deprem açısından gergin olduğunu söyledi. Ercan İzmir’de Çeşme, Aydın’da ise Dilek Yarımadası Kalamaki Milli Parkının depremsellik açısından güvenli olduğunu kaydetti. İzmir kırıkların diriliğinden ve ileride daha büyük bir depremle boşalabileceğinden söz ederek uyarılarda bulundu.

 DEPREM TEKRARLAMA YILLARINA DİKKAT ÇEKTİ

Deprem üzerine çalışmaları bulunan Ahmet Ercan, Türkiye genelinde en büyük deprem çekincesi olan bölgeleri ve depremlerin tekrarlama yıllarını da sıraladı, Ercan, “Sakarya Çukuru (Adapazarı, İzmir,Düzce,Bolu)  7-30 yıl, Bingöl Kavşağı (Erzincan, Bingöl, Erzurum) 30-40 yıl, Güney Marmara( Gönen, Manyas, Ulubat ) 25-30 yıl, Gediz Çöküntüsü ( Gediz,Demirci,Denizli )15-20 yıl, Menteşe ( Fethiye, Marmaris, Finike )20-30 yıl” olduğunu belirtti.

‘KUŞADASI KARAOVA MAHALLESİ RİSKLİ BÖLGE’

Aydın’ın yıkım gücü yüksek olan depremlerin tekrarlama yıllarını da anlatan Ercan, “Aydın şehir merkezi ile Nazilli’de yıkıcı deprem yineleme süresi 250 yıl. Söke’de 100, Kuşadası’nda ise 50 yıl. Kuşadası’nda en geç 50, en erken 30 yılda bir orta büyüklükte deprem olma olasılığı var. Kuşadası’nı etkileyecek olan 6 ile 7.2 şiddetindeki deprem Sisam adasının kuzeyinde olacak. Kuşadası şehir merkezinde Türkmen Mahallesi ile Karaova mevkiinde ki yapılar sarsıntıları 1.2 i le 4 kat büyüterek yapılara yansıtır. Özellikle Karaova bölgesindekiler bedelini ağır ödeyecekler. Böyle yıkıcı bir depremin şiddetinin 6.5’den fazla olması gerekir” dedi.