CHP Efeler İlçe Başkanı Polat Bora Mersin, jeotermallerin neden olduğu hava kirliliği nedeniyle bir basın açıklaması yaptı. Partililerin maske takarak hava kirliliğine dikkat çektikleri açıklamada Başkan Mersin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yayınladığı hava kirliliği raporu ile jeotermallerin zararlarının itiraf edildiğini belirtti. Yetkilileri göreve çağıran Mersin, Aydın halkı olarak zehirlenmek ve kanser olmak istemediklerini söyledi. Jeotermallerden çıkan salınımların ölçümlenmesi konusunda daha şeffaf olunmasını isteyen Mersin, bu konuda Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger’e çağrıda bulunarak denetimlerin eş, dost, ahbap ilişkileriyle değil, bağımsız kuruluşlarca yapılmasını istedi. Ayrıca denetimlerin Büyükşehir Belediyesine verilmesini de talep eden Mersin, jeotermal kaynakların elektrik üretimi yerine, sağlıkta ve tarımda kullanılması gerektiğini vurguladı.

“İTİRAF ETTİLER”

Mersin, "Yıllardır jeotermallerin zararlarının olduğunu haykıran sivil toplum örgütlerine inanmayan Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Aydın’ın havasının Türkiye’nin en kirli hava olduğunu itiraf etti. Bugüne kadar AK Parti Milletvekilleri bununla ilgili hiçbir veri yok derken, ispatı ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan raporla ortaya çıktı. Bugüne kadar yapılan açıklamalarda gerekli denetimler yapılıyor açıklamasının günü kurtarmaktan ibaret olduğunu da gördük. Çevre Şehircilik Bakanlığı, siz yavaş yavaş zehirleniyorsunuz diyor. Bu santrallerin Aydın’a bıraktığı bu zehre hala dur demeyecek misiniz? 1 milyon Aydınlıyı yavaş yavaş öldürüyorlar. İktidar partisinin üç ay Aydın sokaklarında seçim propagandası yapan mağlup milletvekili Mustafa Savaş, bu firmalara ağız dolusu bir söz söylemeden çekip gitti" ifadelerini kullandı.

“ONKOLOJİ HASTALARI DA BİRER VERİ”

Ölçüm cihazının bozulduğuna yönelik açıklamalara da Başkan Mersin, şu şekilde açıklık getirdi: “Ölçüm cihazımız arızalıydı diyerek bu işten kurtulamazlar. Hava kirliliğiyle ilgili bu verilerin haricinde de hastanelerin onkoloji bölümlerinden bu raporları da alabilirler. Yaşam süresinin en uzun olduğu Aydın’da ne yazık ki kanser oranları eskiye nazaran yüzde 12 oranında artmış durumda. İncir ve zeytin rekoltesi ne kadar düştüğü de ortada. Bunlar da birer veri.”