Aydın SMMMO'da düzenlenen ve iki gün sürecek olan kurul; divan seçimi, saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Divan başkanlığını odanın eski başkanlarından Fettah Açan’ın yaptığı genel kurula Çanakkale Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Kadir Elibol da katıldı. Kurulda konuşan mevcut Başkan Rıza Yörüyen, 927 üye ile mesleklerini icra etmeye çalıştıklarını ve üst birliğin de 17’nci büyük odası olduklarını ifade etti. Ülke ekonomisinin doğru sürdürülebilmesi için mali müşavir ve muhasebecilere büyük görevler düştüğünü dile getiren Yörüyen, 3 yıllık görev sürelerinde bu bilinçle hareket ettiklerini söyledi. Konuşmasında mesleklerinin sorunlarından da bahseden Yörüyen, bu sorunları da üyeleriyle birlikte çözeceklerini belirtti.

“VERGİ AFLARI MESLEĞİMİZİN İTİBARINI ZEDELİYOR”

Vergi aflarının muhasebecilik mesleğini de etkilediğini kaydeden Aydın SMMMO Başkanı Yörüyen, “Son yıllarda sıkça çıkarılan vergi afları ile toplumun vergi bilinci kaybolmuştur. Ödeyen ile ödemeyenin ayırt edilmediği vergisi doğru tespit edilmeyenlerin karlı çıktığı vergi aflarından vazgeçilmeli ve toplumda vergi bilinci tekrar sağlanmalıdır. Bu gibi aflar mesleğimizin itibarını da zedelemektedir” dedi.

“HEP BİRLİKTE MESLEĞİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ”

Mali müşavir ve muhasebecilerin gelişen dünyada kendilerini devamlı yenilemeleri gerektiğinin altını çizen Yörüyen, “Meslek bürolarımız bu değişime acilen ayak uydurmalıdır. Mesleğimizde yeni uzmanlık alanları ön plana çıkmaya başladı. Mali müşavirlik sadece defter tutan meslek elemanı olmaktan çok daha fazla uzmanlık alanında çalışabilen bir meslek haline geldi. Bu fırsatları değerlendirmeli ve bir an önce ilgimizi çeken ve başarılı olacağımız bir uzmanlık alanına yönelmeliyiz. Hep birlikte mesleğimize sahip çıkmalıyız. Odalar olarak görevimiz muhasebe mesleğini geleceğe iyi şekilde taşımak için gerekli altyapıyı oluşturmaktır. Mesleğimizin saygınlığının arttırılarak meslek mensuplarımızın ekonomiye sağladığı katma değerden hak ettikleri payı almaları için gayret göstermeliyiz. Meslektaşlarımızdan beklediğimiz ise bizlere bu konuda destek olmalarıdır” diye konuştu.

“SORUNLARIMIZ İÇİN BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİYİZ”

Mali müşavirlik ve muhasebecilik mesleğinin sorunlarından da bahseden Yörüyen, “Mesleğimizde birçok sorunumuz bulunmaktadır. KDV oranının yüzde 8’e çekilmesi, mücbir sebep, tahsilat sorunu, artan iş yükü ve angaryalar, düzeltme beyannameleri için kesilen cezalar, haksız rekabet gibi sorunlar ile meslek yasamızın yayınlandığı günden beri mücadele etmekteyiz. Bizler günümüzde en önemli görevimizin bu sorunlarımızı her birlikteliğimizde dile getirerek çözüm yolları aramanın yanında asıl işimizin mesleğimizin geleceğe hazırlanması olduğunu düşünmekteyiz. Zaten mesleğin gelecek boyutunda yapısal değişiklikler ve kurumsallaşmanın katacağı farkındalık ile birçok sorunumuz ortadan kalkacaktır” ifadelerini kullandı.