CHP Nazilli ve Kuyucak örgütleri, Kuyucak’a bağlı Pamukören Mahallesi Değirmendere mevkisinde bulunan ve bir jeotermal firması tarafından satın alınan zeytinliğin önünde basın açıklaması yaptı. CHP’lilerin etkinliğine Aydın Çevre Platformu Başkanı Mehmet Vergili de destek verdi. CHP’li heyeti Değirmendere mevkisinde yaşayan vatandaşlar karşıladı. Basın açıklamasını okuyan CHP Nazilli İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Halil Şakar, jeotermal sahalarda yapılan araştırmalar sonucu dolaşım yolu ve kanser hastalıklarında artış gözlendiğini belirterek, “Firmalar reenjeksiyon maliyetine katlanmamak için zehirli atıkları doğaya salınıyor. Büyük Menderes’te bor miktarının normalden 150 kat daha fazla olduğu saptandı. Bu alanda 40 tane zeytin ağacı katledildi. Nazilli Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyusunda bulunduk” dedi.    

“BELEDİYE RUHSAT VERMEYEBİLİR”

AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili de, 2007 yılında çıkarılan jeotermal yasasının  1. sınıf tarım  topraklarında jeotermal tesis kurulamasını yasakladığını belirterek, “Akarsulara, yerleşim yerlerine en az 3 kilometre olması gerekiyor. Kızılcaköylü kadınlar bunun mücadelesini veriyor. Dereye, toprağa para hırsıyla zarar veriyorlar. Bizim fabrikalarımız zeytin, incir ağaçlarımız. Belediyeler buna ruhsat vermeyebilirler. Yani sizin belediye başkanınız da bu konuya tavır alabilir” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN ERTÜRK’E SESLENDİ

Zeytinliği jeotermal firmasına satan satan vatandaşın kardeşi 97 yaşındaki Ümmü Genç ise,  “Bizim arazinin satıldığından haberimiz bile yoktu. Ben buraya tesis kurulmasından çok korkuyorum. Evimiz satılan zeytinlikle sınır komşusu. Çocuklarımla burada yaşıyoruz. Belediye Başkanımızın bizim yanımızda olmasını istiyoruz” sözleriyle Kuyucak Belediye Başkanı Metin Ertürk’e seslendi. Mahalle sakinlerinden Emine Koçdemir, “Tesis kurmak istedikleri alan benim evime 50 metre mesafede. Ben zaten akciğer hastasıyım. Evimiz, tarlamız elimizden gidecek. 35 yıldır burada yaşıyorum. Bu tesisi burada istemiyoruz. Sağlığımız, çocuklarımız için istemiyoruz” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Haber Videosu