Kuşadası Atatürk Meydanı'nda gerçekleştirilen ilk kutlamalar kapsamında, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Liman Başkanı Mehmet Kürşat Biçici tarafından anıta çelenk konuldu. Etkinliklere İlçe Kaymakamı Sadettin Yücel, Belediye Başkanı Ömer Günel, Liman Başkanı Mehmet Kürşat Biçici, TCSG 311 Komutanı Yüzbaşı Muhittin Güneş Onay, Aydın Büyük Şehir Belediyesi Denizcilik Daire Başkanı Barış Tarım, Gençlik Hizmetleri Spor İlçe Müdürü Canan Gürel, Ege Port Genel Müdürü Aziz Güngör, Denizcilik Meslek Lisesi Öğrencileri, Kuşadası Belediye Spor bünyesinde bulunan sporcular, Iceman Yüzme Okulu ve ilçeye tatile gelen yerli yabancı misafirlerin yanı sıra vatandaşlar katıldı.

KARTONDAN TEKNE YARIŞMASI BEĞENİ TOPLADI

Güvercinada'da akşam saatlerinde düzenlenen etkinlikler, renkli yarışmalar ile sürdü. Yağlı direk, halat çekme, çeşitli gruplarda yüzme, balıkçı teknelerinin yarışmaları, kartondan teknelerin yarışması, otel animasyon gruplarının jet ski gösterileri ile optimist yarışları yapıldı.Su Sporları Gösterisi, Yüzme Yarışları, 9x9 HP motorlu tekne yarışı, halat çekme yarışı, yağlı direk ,denizden tabak çıkarma ve kartondan tekne yarışması düzenlendi. Renkli görüntülere sahne olan yarışlarda Ege Port tarafından organize edilen kartondan tekne yarışması damga vurdu. 8 takımın katıldığı yarışmada birinciliği AKUT Kuşadası Ekibi, ikinciliği Su Ürünleri Kooperatifi, üçüncülüğü Setur Marina ve en iyi tasarım ödülünü Kuşadası THK ekibi kazandı.

"HÜKÜMDARLIK HAKKIMIZ PERÇİNLENDİ"

1 Temmuz 1926 tarihinde Cumhuriyet Türkiye’sinde çok önemli olan kabotaj kanununun yürürlüğe girdiğini hatırlatan Liman Başkanı Mehmet Kürşat Biçici; "Bu kanuna göre Türkiye limanları arasında ki yük ve yolcu taşıması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetlerinin bundan böyle Türk bayrağı taşıyan gemilerle yapılacağı” belirtilmiştir. Yaklaşık 350 yıldır süre gelen yabancılara verilen kapitülasyonlar sona ermiştir. Bu kanun ile sadece bağımsızlığımız denizlerimizdeki hükümdarlık hakkımız perçinlenmiş aynı zamanda denizciliğimizin gelişmesi için de bir dönüm noktası olmuştur. Bu kanun bir anlamda kurtuluş savaşımızın denizlerdeki zaferidir. Bu gün bu zaferin 93. Yılını hep birlikte kutluyoruz” dedi.

DERECEYE GİRENLERE ÖDÜLLER VERİLDİ

Kartondan tekne yarışması başta olmak üzere çeşitli etkinliklerde dereceye giren sporculara ödüllerini Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Liman Başkanı Mehmet Kürşat Biçici, TCSG 311 Komutanı Yüzbaşı Muhittin Güneş Onay, Ege Port Genel Müdürü Azizi Güngör tarafından verildi.