Efeler ilçesindeki Murat Hale Küçükoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Gıda Teknolojisi öğrencileri örnek bir geri dönüşüm projesine imza attı. Gıda Mühendisi ve Gıda Teknolojisi Alan Şefi Saadet Ekiz'in yönetiminde öğrenciler, "Narenciye kabukları çöpe gitmesin, mutfağa kazandırılsın" isimli proje kapsamında portakal, turunç, limon, mandalina ve nar kabuklarını kurutarak toz haline getirdi. Narenciye tozları mutfakta gıdalara lezzet katmanın yanı sıra cildi güzelleştirmek, vücuttan toksinleri atmak amacıyla kullanılıyor.

MUTFAKTA VE CİLTTE KULLANILACAK

Aydın'da narenciyenin çok olmasından yola çıkarak projeyi başlattıklarını belirten şef Ekiz, "İlimizde portakal, nar, turunç, mandalina, limon üretiliyor. Narenciyelerin içi tüketiliyor kabukları çöpe gidiyor. Kabukların ziyan olmaması ve kurutularak mutfakta değerlendirilmesi için çalışma başlattık. Kabuklardan elde ettiğimiz tozlar pasta, kek ve kurabiyelere aroma katıyor. Diğer taraftan bu tozlar süte karıştırılıp içildiğinde detoks göreviyle hücreleri yeniliyor. Beraberinde bağırsak solucanlarının dökülmesini sağlıyor. Yoğurt bal ve portakal kabuğunu karıştırıp, kırışan bölgelere sürüldüğünde kırışıklığı yok ediyor. Nar kabuğu kansere iyi geliyor" dedi.

SİRKESİNİ DE YAPTILAR

Narenciye ürünlerinin sirkelerini de yaptıklarını belirten Ekiz, "Nar, elma kabuklarından yaptığımız sirkelerimiz var. Bu sirkeler zayıflamaya yardımcı oluyor. Ekmeğin israf edilmemesi için dört yıldır okulumuzda proje yürütüyoruz. 'Ekmeğini israf etme, geleceğini yok etme' sloganıyla buzdolabı süsleri yaptık. Amacımız vatandaşları bilinçlendirip israfı önlemek" diye konuştu.