Turizm Araştırmaları Derneği (TURAD) tarafından projelendirilen kitap, Didim'de kapı kapı dolaşıp 60 yemeğin araştırılması sonucu hazırlandı. Kitapta yemeklerin hangi mevsimde yeneceği ve hazırlanma süreci anlatılıyor. 
  Meandros Restoran'da düzenlenen tanıtım ve imza gününe, Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer,  Didim Emniyet Müdürü Serkan Demircioğlu, CHP Didim İlçe Başkanı Nurettin Koçak, Didim Ticaret Odası Başkanı Hilmi Erbaş, Belediye Başkan Yardımcıları Salih Bankoğlu ve Ahmet Yılmaz, Rumeli Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Gülay Zübeyde Yalçın, Didim Turizm Altyapı Hizmet Birliği Başkanı Sevinç Karataş ile çok sayıda mübadil torunu katıldı.

"UMARIM GELECEK NESİLLERE ÇOK GÜZEL BİR ŞEY AKTARMIŞIZDIR"

Günün anlam ve önemine değinen Mübadil Lezzetler Kitabı'nın yazarı Bikem Öğünç, “Bu kitap benim olduğu kadar, burada olan herkesin. Bana çok yardımcı oldular, hepimizin eseri. Çok teşekkür ederim geldiğiniz için. Umarım beğenirsiniz, umarım severek okursunuz,  umarım gelecek nesillere güzel bir şey aktarmışızdır” dedi.

"KİTAPTA MÜBADİL YEMEKLERİNİ BULACAKSINIZ"

Rumeli Derneği Başkanı Gülay Zübeyde Yalçın ise, “Rumeli Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği olarak, mübadil torunları olarak,  kitaptaki yemek tariflerinin birçoğunu bizler verdik. Emeği geçen bütün arkadaşlara, Rumeli Derneği'nin üyelerine, yazarımıza, Sevinç hanıma, herkese çok teşekkür ederim. Kitapta mübadil yemeklerini bulacaksınız. 1934'te Yoran'a gelen atalarımızın yaptığı yoksul yemekleri göreceksiniz. Umarım kitabı severek okursunuz” diye konuştu.

“KÜLTÜRLER UNUTULMASIN”

Kitabın oluşturulma aşamasını anlatan Belediye başkanı A. Deniz Atabay, “Gülcemal Vapuru'na binip de 1924'te buraya Selanik'ten, Kovela'dan, Yunanistan'ın birçok bölgesinden gelen insanlarımız, burayı kendilerine yurt bildiler. Ama tabi ki oradaki kültürlerini buraya taşıdılar. Zaten mübadeleler, göçler bir kültür alışverişidir. Didim çok hızlı büyüyor. Tabi ki bu hızlı gelişim süreci içerisinde buranın asli unsurları olan mübadillerin kültürüne, buranın kadim kültürü olduğu için unutturmamak gerektiğine, ben de dışarıdan gelip burayı kendisine yurt edinmiş bir insan olarak çok önem veriyorum. Bikem arkadaşımızın çok uzun bir süre çalışması sonucu bu kültürün kadim yemekleri bu kitabın içerisinde böylece vücut bulmuş oldu” diye konuştu. 
  Mübadillerin ilk adım attığı yer olarak bilinen Kovela Limanı'nda bir canlandırma anıtı yapılacağını söyleyen Atabay, “Kovela Limanı'nda bir ilk adım anıtı yapacağız ve o ilk çıkışı orada bir şekilde canlandıracağız” ifadelerini kullandı.

“EN BÜYÜK TRAVMALARINDAN BİRİ”

Mübadelenin çok büyük bir travma olduğunu kaydeden Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer de, şunları kaydetti: “Mübadele belki de bu topraklardaki en büyük travmalardan biri. Gerçekten çok büyük acılar ve çok büyük bedeller ödenerek yaşanmış çok büyük bir travma. Muazzam bir kültürü var, bu kültür birikimi bu hız çağında yok olup gidiyor. Böyle gencecik bir hanımefendinin bu hikayeyi kitaplaştırması ve arkasında büyük bir destekle bunu bu kadar unutturmayacak bir hale getirmesi çok büyük bir başarı, tebrik ediyorum.”  
  Konuşmaların ardından kitapta emeği geçenlere plaket takdim edildi. Daha sonra Bikem Öğünç, tanıtımını yaptığı kitabını imzaladı.