Aydın’da Göç İdaresi İl Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği işbirliğiyle ‘Suriye Uyruklu Yabancıların Uyum Süreci Hakkında Kamu Görevlileri Bilgilendirme ve Koordinasyon Çalıştayı’ düzenlendi. Anemon Otel’de düzenlenen çalıştaya Vali Yavuz Selim Köşger, Efeler Kaymakamı Cemal Şahin, İl Jandarma Komutanı Albay Mesut İnan, İl Müftüsü Ercan Aksu, Aydın İl Göç İdaresi Müdürü Soner Koç ile kamu temsilcileri katıldı.

"İNSANIMIZ YÜCE GÖNÜLLÜDÜR"

Türkiye’nin konum itibariyle dünyanın merkezinde yer aldığını belirten Vali Köşger, “Tarihin bütün evrelerinde de etrafımızda bir yangın çıksa, oradan kaçan insanlar sığınacak bir yer aradıklarında ilk akla gelen ülkemiz oluyor. Tarihin birçok döneminde milyonlarca insan ülkemize sığındı. İftihar edilecek bir şey. Dünyada bu insanları yerinden yuvasından eden zalim olanlar da var. Ama bütün mazlumların sığınağı olan bir ülke olmak da var. Bizim nasibimize çok şükür ki, mazlumların sığınağı olmak düştü. Mazlumlara kucak açmak, her zaman mazlumların yanında olmak, onlara bir barınak olmak düştü. Bu bizim için iftihar vesilesi. Ülkemizin bu anlamda insanlarına müteşekkiriz. İnsanımız yüce gönüllüdür. Gönlünü, kapısını, sofrasını yabancıya açmıştır. Böyle bir kültürden geliyoruz” dedi.   

GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Türkiye’nin Suriyeli mültecilerin yaralarına merhem olmaya çalıştığını, bunun insanlık görevi olduğunu belirten Köşger, “Vatansız olmak çok kötü bir şey. Hiçbir insan durup dururken vatanını terk etmez. Allah kimseyi vatansız bırakmasın. Vatansızlık çok kötü bir şey. İnsan, kolay kolay vatanından ayrılmaz. Vatanını kaybeden insanlara bütün merhametinizle bakmanız lazım. Bu milletin asil duruşunu esas orada göstermemiz lazım. Arkadaşlarımız üzerilerine düşeni yapıyorlar” diye konuştu. Konuşması esnasında duygusal anlar yaşayan Vali Köşger, gözyaşlarına hakim olamadı.  

“ÇOK FONKSİYONLU BİR KURUMUZ”

Muhtarların mültecilerle ilgili tespitlerini ilgili kurumlara ilettiklerini belirten Aydın İl Göç İdaresi Müdürü Soner Koç, “Mayıs 2015’te İl Göç İdaresi Müdürlükleri 81 ilde yabancıların tüm iş ve işlemlerini emniyet müdürlüklerinden devraldı. Kurumumuz dışarıda sadece Suriyelilerin işlemlerini yapan bir kurum olarak adlandırılıyor. Ancak Suriyeliler, genel iş yoğunluğumuzun belki yüzde 10’u bile değil. Bizler, Türkiye’de, özellikle sınır hattındaki kamplar, geri gönderme merkezleri ve bu minvalde ilçe müdürlüklerimizde ikamet, Ahıska ve Batı Trakya Türklerinin iş ve işlemlerini takip eden, yabancı üniversite öğrencilerinin iş ve işlemlerini takip eden, düzensiz göçlerin sınır dışı işlemlerini takip eden, uluslararası korumayla ilgilenen, vatansızların iş ve işlemlerini yapan çok fonksiyonel kurum haline getirildik” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE GÖÇÜ YÖNETMEYİ ŞİAR EDİNDİ” 

2018 Küresel İnsani Yardım Raporu’na göre dünyada 753 milyon aşırı yoksulluk düzeyinde insan olduğunu bildiren Koç, “Batı toplumları göçü engelleme politikaları geliştirirken Türkiye Cumhuriyeti Devleti, göçü yönetmeyi şiar edinmiştir. Göç süreci, fırsatları ve krizleri içinde barındıran bir olgudur. Biz bunun fırsatlarından istifade etmek istiyoruz” dedi.
  Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği İzmir Ofisi’nden Sinan Işın da, Türkiye’nin dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yaptığını vurgulayarak, “Biz de çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Mültecilerin koruma ve himayesi, eğitim, sağlık ve çalışma hakkına erişim çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Bu konuda muhtarlarımızın ve müftülük personelinin deneyimlerinden de yararlanmak istiyoruz” diye konuştu.