2016 yılından bu yana sürdürülen çalışmanın tamamlanması üzerine Dr. Abdülhalim Varol, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’i makamında ziyaret etti.

"MEZAR TAŞLARINDA BİRÇOK BİLGİ YER ALIYOR"

Ziyarette çalışma ile ilgili Başkan Ömer Günel’e bilgi veren Varol, Kuşadası Adalızade Mezarlığı’nın Kuşadası tarihi ve mezar taşı geleneği açısından önemli sonuçlara ulaşılmasını sağlayan bir merkez olduğunu belirtti. Çalışmanın 1690-1923 arası yaklaşık 250 yıllık bir dönemi kapsadığını ifade eden Varol, “Çalışma, sanat tarihi metodolojisi içerisinde yapıldı. Başlıklar, gövde kesitleri, kitabe transkripsiyonları tam anlamıyla incelendi. Hepsinin tek tek çizimleri yapıldı, bilgisayara aktarıldı ve ortaya iki ciltlik bir çalışma çıktı. Adalızade Mezarlığındaki taşlar, bugüne kadar Osmanlı mezar taşları ile ilgili yapılan yayınlarda benzerine rastlamadığımız bazı işaretler taşıyor. Üzerinde belirli süsleme özellikleri bulunan bu taşların Kuşadası üretimi olduğunu düşünüyoruz. Bu da Kuşadası’nın Osmanlı döneminde belirli bir mezar taşı üretim merkezi olduğunu gösteriyor. Kitabelerde ise Kuşadası’nın sülale isimleri, meslekleri, ölüm nedenleri gibi birçok bilgi yer alıyor” diye konuştu.

GÜNEL'DEN KİTAP VE SERGİ DESTEĞİ

Başkan Ömer Günel ise Kuşadası tarihi ve sanatı açısından büyük önem taşıyan bir akademik çalışma gerçekleştirmiş olmasından dolayı Dr. Abdülhalim Varol’u tebrik ederek doktora tezinin kitap haline getirilmesi, mezar taşlarının hazırlanacak bir proje ile uygun bir alanda sergilenmesi için gerekli çalışmaların yapılacağını ifade etti.