Cumhuriyet döneminde gerçekleştirilen ilk darbe olma özelliğini taşıyan ve darbelerin başını çeken 27 Mayıs 1960 askeri darbesine tepki göstermek amacıyla AK Parti Aydın İl Başkanlığı, Atatürk Kent Meydanı’nda bir açıklama yaptı. Açtıkları pankart ve dövizlerle bundan 59 yıl önce gerçekleşen 1960 darbesine tepki gösteren AK Partililer, darbe sonunda idam edilen merhum Aydınlı Başbakan Adnan Menderes ve arkadaşlarını yad etti.

“VİCDANLARA YÖNELİK BÜYÜK BİR İHANETTİR”

“Vesayet ve statükonun hüküm sürdüğü bir anlayışla gerçekleştirilen 27 Mayıs Darbesi, milli iradeden kopan bir zihniyetin ürünü olarak, demokrasiye, insanlığa ve vicdanlara yönelik büyük bir ihanettir” diyen Gündeş, “Seçilmiş bir başbakanın idama mahkum edilmesiyle demokrasi tarihimizde silinmez bir leke oluşturan 27 Mayıs Darbesi, ilerleyen süreçte askeri otoriteye, milli iradeyi silah zoruyla tahakküm altına alma imkanının kapılarını da açmıştır. Tek partili hayattan kalma sorunlara çözüm getiren Menderes’in halkla kurduğu sıkı bağdan rahatsız olanlar yalan ve iftiralarla algı oluşturarak darbeye zemin hazırlamıştır. Milletin iradesini hiçe sayan cuntacı zihniyet, demokratik yönetime antidemokratik yöntemlerle el koyarak seçilmiş yöneticileri tutuklamış ve Yassıada’da hukuk dışı yargılamaların ardından darağacına göndermiştir” ifadelerini kullandı.

“MİLLETİMİZ VAKUR DURUŞUYLA OYUNA İZİN VERMEMİŞTİR”

Bir benzer darbeye de 15 Temmuz 2016’da dur denildiğinin altını çizen Güneş, “Üzerinden yarım asrı aşkın bir süre geçmesine rağmen 27 Mayıs Darbesi’nin benzer senaryosu 15 Temmuz hain darbe girişiminde tekrar karşımıza çıkarılsa da milletimiz vakur duruşuyla bu kez bu oyuna izin vermemiştir. Demokrasimizin ve özgürlüklerimizin daim olması adına başta Adnan Menderes ile Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan olmak üzere tüm demokrasi şehitlerimizi ve onları şehit eden demokrasi düşmanlarını unutmadık, unutmayacağız. 27 Mayıs'ların, 12 Eylül'lerin, 28 Şubat'ların, 15 Temmuz'ların bir daha asla yaşanmamasını temenni ediyor ve darbe dönemlerinde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle, minnetle anıyoruz” diye konuştu.