Türkiye’nin en sıcak illeri arasında yer alan Aydın’da sıcaktan bunalan vatandaşlar yüksek kesimlerde doğal yöntemlerle serinliyor. Aydın’ın Bozdoğan, Yenipazar ve Çine ilçelerine sınırı bulunan bin 792 rakımlı Madran Dağı’nda yaz ayı gelmesine rağmen bulunan kar birikintileri, özellikle dağ eteklerinde yaşayan köylülerin serinleme aracı oluyor. Çok sıcak havalarda Madran Dağı’nın zirvesine çıkan mahalleliler, burada hem serinliyor, hem de kar kütlelerinden kesip evlerine götürüyor. Zaman zaman hayır amaçlı komşularına ve akrabalarına kestikleri karlardan dağıtan mahalleliler, bu karları karadut ve vişne şerbetleriyle tatlandırıp kar helvası olarak yiyor. Yenipazar’ın Karacaören Mahallesi’nden Mustafa Sarıkaya, Hacıköseler Mahallesi’nden Bayram Ali Yıldırım ve Bozdoğan’ın Güney Mahallesi’nden Emin Ateş de sıcaktan bunalıp serinlemek için kendisini Madran Dağı’nın zirvesine attı. Sıcaktan bunalan bu üç mahalleli hem kar kesti, hem de doğal yöntemlerle serinlemenin tadını çıkardı.

ŞİFA NİYETİNE YİYORLAR

Kışın yağan karın yaz aylarında kendileri için hem şifa, hem de serinleme aracı olduğunu ifade eden Emin Ateş, “Yaz sıcakları kendisini bugünlerde iyice hissettirdi. Biz de Allah tarafından kış aylarında Madran Dağı’na yağan kardan kesmeye gittik. Madran’ın belirli bölümlerinde hala daha büyük kar kütleleri var. Biz her yıl yaz aylarında bu şekilde giderek hem serinliyoruz, hem de doğal olan kardan kesip evlerimize getiriyoruz. Fazla getirdiğimiz karları da konu komşuya dağıtıyoruz. Bu kar doğal olduğu için aynı zamanda şifalı olduğuna da inanıyoruz. Getirdiğimiz karlarla içeceklerimizi soğuturuz, sade olarak yeriz, zaman zaman da kar helvası yaparak tüketiriz” dedi.

TİCARİ AMAÇLI KAR KUYULARI DA VAR

Şubat ve Mart aylarında Madran Dağı eteklerinde ikamet eden bazı vatandaşlar ise daha önceden açılmış geniş kuyulara kış aylarında tonlarca kar depoluyor. Karın uzun bir süre erimeden kalabilmesi için de üzeri yaz aylarında hazırlanmış olan eğrelti otu ile örtülerek kapatılıyor. Basılan karlar ise en az 6 ay süreyle erimeden durabiliyor. Atalarından miras kalan ve yıllardan beri devam eden bir gelenek olan kar basma geleneği de yaz aylarında kazanca dönüşüyor. Depolanan karlar daha sonra kesilip kar helvacılara belirli fiyatlarda satılıyor. Son olarak da bu karlar şehir merkezinde yaşayan ve sıcaktan bunalan vatandaşların bir numaralı serinleme aracı oluyor.

Haber Videosu