Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Aydın’da uzun zaman sonra yağmur etkili oldu. Son günlerde etkili olan yağmurun barajların doluluk oranını artırması beklenirken, Aydın Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, çiftçiler olarak kuraklığa karşı umutlandıklarını söyledi. Kendileri için her yağmur damlasının çok önemli ve kıymetli olduğunun altını çizen Kendirlioğlu, “Son günlerde etkili olan yağmur, çiftçilerimizin yüzünü güldürdü. Şu anda tarlalarda, üretim yapılan yerlerde suya ihtiyacımız yok. Kışlık ekimlerde zaten su ihtiyaç olmaz ancak dağlarda zeytin, kestane, incir, kiraz gibi meyve veren ağaçlarımızın, kışlık yağmurları alması gerekiyor. Çünkü dağlarımızın bir kısmında ağaçlarımız sulanmıyor, sulanamıyor. Dolayısı ile kış aylarında yağan yağmur, dağlarımız için çok önemli. Yeterli yağışın olduğu takdirde, ağaçlarımızda kalite ve verim kaybı yaşanacağını öngörmüyoruz” şeklinde konuştu.

“BİR ŞEY SÖYLEMEK İÇİN ÇOK ERKEN”

Aydın’da sulu tarım yapıldığını hatırlatan Kendirlioğlu, şunları kaydetti: “Dağlardan ovaya geldiğimizde ise Aydın tarımı, sulu tarımdır. Sulu tarım için de barajlarımızda, yaz döneminde kullanılmak üzere yeterli miktarda suyun olması gerekiyor. Şu ana kadar barajlarımızın doluluk oranı, geçen senenin aynı dönemine göre bir miktar daha az. Yağışlar yeni başladı ama henüz yağış ayları bitmedi. Şubat ve mart aylarında barajlarımızdaki doluluk oranı istediğimiz seviyeye gelirse, herhangi bir kuraklık söz konusu olmayabilir. Ancak bugünden bir şey söylemek için çok erken. Bu konuda nisan ayını beklemek gerekiyor. Şimdiden ‘Aydın’da müthiş bir kuraklık var’ demek de yanlış olur. Çünkü bu durum henüz söz konusu değil. Açıkçası kuraklığa karşı daha fazla ümitliyiz.”

“EKONOMİK KAYIPLARIMIZ OLUR”

Küresel ısınmadan kaynaklı önümüzdeki yıllarda, 2007 ve 2021 yıllarında olduğu gibi kuraklık sıkıntısının kendilerini bekliyor olabileceğini ifade eden Kendirlioğlu, “Aydın tarımı, kuru tarıma alışık değil. Hem Aydın’ın, hem de çiftçilerimizin ekonomik geliri, kuru tarımda çok daha fazla aşağıya düşer. Ekonomik kayıplarımız olur. Su, Aydın tarımı için çok önemli. Suyun kıymetini iyi bilmemiz gerekiyor ki ekonomik anlamda, küçülmeyelim. Çiftçiler olarak su kullanımında daha dikkatli, duyarlı ve tasarruflu olmamız gerekiyor” diye konuştu.