Kuşadası ilçesinde yaşayan Osman Çoban, arazide yırtıcı kuşlardan olan şahini yaralı olarak buldu. Uçamayan Şahin, duyarlı vatandaş tarafından bulunduğu yerden alınıp, veteriner kliniğine götürüldü. Şahine veteriner hekim tarafından ilk yardım yapılırken Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği’ne (EKODOSD) haber verildi.
EKODOSD tarafından klinikten alınan şahinin ilk olarak beslenmesi sağlandı. Yapılan kontrollerde uçma teleklerinden vurulduğu tahmin edilen şahin, rehabilitasyon için Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü uzmanlarına teslim edildi. Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından ADÜ Veteriner Fakültesi’ne götürülen şahinin iyileşinceye kadar burada tedavisi ve bakımı sağlanacak, daha sonra doğal yaşam alanına bırakılacak.

YIRTICI KUŞLAR EKOSİSTEMİN PARÇASI

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, ‘Göklerin efendisi’ olarak bilinen yırtıcı kuşların korunması gerektiğini söyledi. Yırtıcı kuşların ekosistemin önemli parçaları olduğunun altını çizen Sürücü, “Yırtıcı kuşların zaman zaman bilinçsiz kişiler tarafından ateşli silahlarla vurulduklarını görüyoruz. Bu tür yırtıcı kuşlar genellikle kümes hayvanları ya da güvercinlere saldırıyor gerekçesiyle ya da canlı denek olarak vurulmakta, tedavi sonrası bazıları doğaya geri dönmekte, bazılarıysa uçamadıklarından bakıma muhtaç hale gelmektedir” dedi.

YAPTIRIM UYGULANMALI

Yırtıcı kuşları silahla vuranlara yaptırım uygulanması gerektiğini de ifade eden Sürücü, “Veterinerlik Fakültesinde daha önce vurulan kuşların röntgen filmlerine bakıldığında, ateşli silahlara maruz kalan yırtıcı kuşların vücutlarında birçok saçmaların görüldüğü, bunlardan bazılarının kanatlarına isabet etmesi sonucu uçma yetisini kaybettikleri görülmektedir. Şahin gibi yırtıcı kuşların, fare gibi tarım zararlılarını tüketmesi nedeniyle, çiftçilere çok yararı olmaktadır. Doğal denge içinde önemli işlevi bulunan yırtıcı kuşların korunması için, vuranlara mutlaka gerekli yaptırımlar uygulanmalı ve bilinçlendirmenin sürekliliği sağlanmalıdır” diye konuştu.