TPM Mühendislik sektörünün öncü isimlerinden biri olarak üst düzey uzmanlığa ve deneyime sahiptir. Bu sayede müşterilerinin farklı gereksinimlerini en etkili çözümlerle karşılama konusunda en iyi hizmeti sunar. TPM Mühendislik müşterilerinin manyetik pompa gereksinimlerini en uygun çözümlerle karşıladığı gibi kalitesi dünyaca tescilli Finish Thompson markasının da Türkiye mümessilliği görevini en başarılı şekilde yerine getirir.   Manyetik tahrikli pompa contasız bir pompadır. Sıvının içinde hareket ettirilmesini sağlamak için bir çarka bağlı olan tahrik mıknatısı ile iç mıknatıs teknolojisini kullanır. Tahrik mıknatısı ve iç mıknatısın oluşturduğu manyetik pompaların mahfaza ya da arka mahfazayla ayrılması sayesinde sızdırmaz bir muhafaza oluşturmak mümkündür. Bu sayede manyetik tahrikli pompa kullanılarak sıvı sızıntılarının önlenmesi sağlanır. Bu durum sonucunda potansiyel olarak tehlikeli ve maliyetli sıvıların kaybı önlenebilir.   Contasız pompalar sıklıkla çevre bilincinin ve uyulması gereken standartların çok daha fazla önem kazandığı günümüzde emisyona izin verme ve sıfır kaçak gibi özellikleriyle ön plandadır. Bunun sonucunda optimum fayda sağlanabilir. Manyetik tahrikli pompa basit yapıya sahip bir ürün olarak tehlikeli sızıntılarla mücadele etme ve conta değişimi gibi zorunlulukların ortadan kaldırılmasını ve zaman tasarrufu yapılmasını sağlar. Sadece iki adet hareketli parçadan oluşan bir ürün olması nedeniyle arızalanma riski minimumdadır. Bu özelliklerine ek olarak üst düzey güvenliğin sağlanması ve sıfır emisyon noktalarında da en iyi alternatiflerden biri olarak kabul edilirler.  

Manyetik Pompa Çalışma Prensibi Nedir?

  Manyetik pompalarda santrifüj kuvvetiyle hareket etmesi sağlanan akışkanın giriş bağlantısı aracılığıyla çark merkezine alınması mümkündür. Santrifüj pompaların önemli kısmı kavitasyonu engellemek için pozitif giriş basıncı kullanırlar. Akışkanın kanatları bu dönüşü mekanik olarak sağlar. Sonuçta akışkanın çarkın dışına, pompanın sıvı ucunun tahliye portuna doğru fırlatılması sağlanır. Akışkanın mekanik hareketi pompanın tahliye basıncının oluşmasını sağlayan esas etkendir. Pompanın akışıyla basıncını etkileyen temel faktörler arasında giriş sıvısı besleme basıncı, motor beygir gücü, çark çapı, açık yüz ve kapalı yüz gibi değişkenler vardır.   Akışkan çarkının dönüşünü oluşturma görevini üstlenen dengeli manyetik alan, manyetik tahrikli pompaların en önemli unsurları arasında yer alır. Çark ve motor arasında doğrudan tahrik bağlantısına sahip olan geleneksel santrifüj pompalardan daha farklı olmak üzere manyetik tahrikli pompanın doğrudan tahrik mekanizmasını ortadan kaldırması söz konusudur. Tahrik mekanizmasının ortadan kaldırılmasıyla yerini manyetik alan almaktadır. Pompa milinin ucuna dış manyetik çan muhafazası monte edilerek arka kasanın dış tarafında hizalanır. Pompa çarkı daha küçük bir mıknatıs tertibatına bağlı olup iç mil ile uç tertibatı üzerindeki hareketin gerçekleştirilmesi görevini üstlenir. Taşıma ucu parçalarının tamamı ise mekanik bir salmastra kullanılması gerekliliği oluşmadan pompanın akışkan kafası içine izole edilmektedir. Her iki mıknatıs düzeneğinin sıvı bariyeriyle ayrılması halinde manyetik alanların hizalandırılması söz konusudur. Pompa motoru çalıştırıldığında dış çan muhafazası dönmeye başlar. Manyetik alan dönerek iç çark mıknatısının etkilenmesini sağlar. İki mıknatısın birlikte dönmeye başlamasıyla çark dönerek sıvıyı değiştirmeye başlar.  

Manyetik Pompa Neden Kullanılır?

  Tipik olarak riskli ve agresif sıvılar, aşındırıcılar, egzotik malzemeler, kirleticiler, asitler, toksikler ve alkaliler gibi pompalanan sıvıların sızmasının yüksek risk haline geldiği durumlarda genellikle manyetik pompaların kullanımı devreye girer. Buna ek olarak ultra saf ya da sızdırmazlık sağlanması zor olan sıvılar için de manyetik pompa kullanımı fayda sağlayabilir. Bahsi geçen özellikteki sıvılar için kullanılması tercih edilen sızdırmazlık pompalarının zaman içinde sızıntıya izin vermesi ve sızan tehlikeli sıvıların neden olabileceği zararların önlenmesi amacıyla pahalı ve komplike çift contalara ihtiyaç duyulması olasılığı son derece yüksektir. Bunun doğal bir sonucu olarak güvenlik açısından son derece ciddi sorunların, arıza sürelerinin ve artan bakım sürelerinin ortaya çıkması olasılığı göz ardı edilmemelidir.   Manyetik tahrikli pompa kullanma gerekliliği duyulan diğer bir alan zor sıvılardır. Bu aşamada bazı sıvıların conta yüzeyinde kristalleşmesi buna bağlı olarak da conta arızaları yaşanması gibi riskler devreye girebilir. Bu tür olumsuz durumların yaşanmasının engellenmesi için contalarda kalıcı yağlama sistemlerinin kullanılması gerekir. Unutulmaması gereken nokta bu yöntemin enerji tüketiminin, bakım maliyetinin ve yağlama sıvılarının sızdırılmaz hale gelmesi gerekliliğinin artmasına sebep olabileceğidir. Bu tür zor hizmetler konusunda manyetik tahrikli pompa kullanımını tercih etmek en etkili çözümlerin başında gelir.   Manyetik tahrikli pompalarda elektrikli motor şaftı ile çark arasında doğrudan bağlantı bulunmaz. Bu yüzden mühür de gerekli değildir. Pompa gövdesi kırılmadığı sürece sızıntı riski doğmaz. Contalar pompa arızalarının da bunların neden olduğu çeşitli kesintilerin de en önemli nedenlerindendir. Bu yüzden contaların ortadan kaldırılabilir olması pompaların güvenilirliği, kullanılabilirliği ve performansı üzerinde olumlu etki sağlayan gelişmelerden biri olarak kabul edilir.   Sızıntı riski tamamen ortadan kaldırılabildiğinden sıvılar dökülmeden pompalanabilir. Contaların ortadan kaldırılması sürtünme, gürültü, aşınma ve maliyet konusunda da son derece önemli avantajlar sağlar.