Geçtiğimiz hafta İzmir Çeşme'de bir dizi etkinlik düzenleyen WWF Akdeniz Girişimi’nin (MMI) Blue Panda yelkenlisinin doğal hazinelere dikkat çekmek ve denizi hayalet ağlardan kurtulmak için açıldığı Akdeniz’deki son durağı Kuşadası oldu. 25 Ağustos tarihine kadar güney sahillerindeki turizm beldelerini ziyaret edecek olan yelkenlinin, WWF Plastik Atıksız Şehirler Ağı üyesi İzmir’in pilot ilçesi Çeşme’den sonra Kuşadası'na gelmesi çevreciler tarafından memnuniyetle karşılandı.

DİLEK YARIMADASI'NDA BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK KONULARINA DİKKAT ÇEKİLECEK


Ülkemizin kara sularında bulunduğu süre boyunca denizlerdeki plastik kirliliği, Akdeniz’in doğal zenginlikleri, deniz koruma alanları, denizel biyolojik çeşitlilik gibi konulara dikkat çekecek olan Blue Panda teknesi, 2. Etkinliği için Dilek Yarımadası’na yelken açtı. Blue Panda’nın 15-25 Ağustos 2022 tarihleri arasında gerçekleşecek Kuşadası, Dilek Yarımadası ziyareti çerçevesinde, WWF- Türkiye ekibiyle birlikte, deniz çayırları ve kayalık deniz alanlarında biyolojik çeşitlilik gözlemleri yapacak. Gözlemler ışığında Doğa Koruma ve Milli Park Müdürlüğü temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri gibi paydaşların katılımıyla, deniz koruma alanları ve denizel biyolojik çeşitliliğin daha etkin korunması için iş birliklerinin geliştirilmesine ilişkin toplantılar düzenlenecek. Deniz koruma alanlarının önemine dikkat çekilip, farkındalık yaratılacak.

ÇEVRECİ DERNEKLERLE BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK SÖZLEŞMESİ GÖZDEN GEÇİRİLECEK


WWF-Türkiye, Doğa Derneği, Akdeniz Koruma Derneği, SAD-AFAG (Sualtı Araştırmaları Derneği-Akdeniz Foku Araştırma Grubu), DMAD (Deniz Memelileri Araştırma Derneği), Deniz Yaşamını Koruma Derneği, EKODOSD (Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği) DKA (Deniz Koruma Alanları) Ağı temsilcileri üyeleri ile birlikte hazırlanan yol haritasının kısa vadeli hedefleri ve Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi kapsamında 30x30 hedefine birlikte yapılabilecek katkıları değerlendirilecek.