Aydın’ın üretiminde dünya lideri olduğu kurun incirde ihracat öncesi ATB Başkanı Fevzi Çondur sektörle ilgili uyarıda bulundu. Avrupa’ya ihracatı gerçekleşen incirlerin detaylı analizlerden geçtiğini ifade eden Çondur, bir sorun yaşamadıklarını ancak aflatoksin ve okratoksin ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirtti. Üreticilerin, kurutma esnasında kurutma sürelerini minimuma düşürmesinin ürünün kalitesini ve değerini arttıracağını belirten Çondur, “Bu konuyu Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz ve Ziraat Odalarımız’la paylaştık. Ziraat odalarımız üreticilerimizi bilgilendirdi. Aynı zamanda il müdürlüğümüz de eğitimler düzenleyerek üreticilerimize duyurmaktadır. Aflatoksin ve okratoksin ile mücadelede üreticilere, tüccara ve ihracatçıya önemli bir görev düşüyor. Hepimiz aynı gemideyiz. Üreticilerimizin, tüccarımızın ve ihracatçımızın üretiminde dünya lideri olduğumuz kuru incirin katma değerinin artması için çok çalışması ve emek göstermesi gerekiyor” dedi.

KURU İNCİRDE REKOLTE YÜKSEK


Kuru İncir rekoltesi hakkında açıklamada bulunan Çondur, “Bakanlığımız, rekolte ile ilgili çalışmayı henüz açıklamadı. Ancak geçtiğimiz yıl ülkemizde 71 bin ton kuru incir tescilinin 60 bin tonu ilimiz tarafından yapılmıştır. Tahminimiz bu yıl ki rekoltenin 90 bin ton civarında olacağı yönündedir. En yakın zamanda bakanlığımız tarafından kamuoyu ile paylaşılacağını düşünmekteyiz” diye konuştu.