Yeni eğitim-öğretim dönemi öncesi kırtasiye sektöründe hareketlilik başladı. Okulların açılmasına az bir zaman kala kırtasiyeciler hazırlıklarını sürdürüyor. Dijital platformun yanı sıra pandemi döneminin kırtasiye sektöründe ciddi yaralar açtığını söyleyen kırtasiye işletmecisi Erdem Dilmen, bu sene kırtasiyecileri çetin bir kışın beklediğini vurguladı.

‘KAĞIDA YÜZDE 300 ZAM GELDİ’


Pandeminin ardından kırtasiye sektörünün özellikle kağıda gelen yüzde 300’lük zamlardan sonra ayakta durmaya çalıştığını söyleyen Dilmen, “Dijital satışlar pandemi döneminde bizi etkiledi. Vatandaş özellikle hazırlık kitaplarının ücretlerinin çok fazla olduğundan yakınıyor. Geçen seneye oranla sektörümüzde yüzde 300’lük bir zam yaşadık. Bununda nedeni kağıda gelen zamdan kaynaklanıyor. Kırtasiyede ithal ürünler dolara endeksli olduğu için, vergiler de kısmen arttığı için zamlardan etkilendi. Türkiye’de imal edilmiş kırtasiye ürünü olsa bile onlar da çok ucuz değil. Çin’den tedarik pandemiden ve lojistikten dolayı eskisi gibi kolay değil. Vatandaşı ‘Kolay geçirebilirim’ umudu içinde eğitim-öğretim sezonu beklemiyor. İnsanlar mutlaka tercihlerini daha hesaplı bir şekilde yapmaya çalışacaktır” diye konuştu.

‘EN UYGUN OKUL ÇANTASI 300 LİRADAN BAŞLIYOR’


Sektörün kendine göre varlığını sürdürmek için bir hazırlık içerisinde olduğunun altını çizen Dilmen, “Kırtasiye imalatçısı da toptancısı da, perakende sektöründe hizmet edenler de her biri alışkın oldukları müşteri potansiyelleri var. Onları kaybetmemek için bir fiyat politikası yapmak zorunda. Asgari ücret, kiralar, kendi masraflarımız, yakıt gideri arttı. Bu süreç kendi karından ayakta kalma dönemi. Varlığını bir şekilde sürdürür ama tökezleyen olur mu olmaz mı bilmiyorum. İnşallah herkes hayatını devam ettirebilir. Geçen yıl eylül ayında kağıdı 24 lira 50 kuruşa satmışız, şu anki satış fiyatımız 99 lira. Ürünleri sattığımız fiyattan tekrara yerine koymak mümkün değil. Şu an kaliteli bir çanta 300 liranın üzerinde” şeklinde konuştu.

‘ZOR BİR KIŞ BİZİ BEKLİYOR’


Okullarda istenilen kaynak kitaplarının bir öğrencinin kırtasiye ihtiyaçlarını yükselten en önemli gider kalemlerinden biri olduğunu dile getiren Dilmen, “Okullarda istenilen kaynak kitapları bir öğrencinin masrafını yükselten en önemli şeydir. Geçen yıl okul çantası ile birlikte A’dan Z’ye temel malzemeleri ve bunların maliyeti tamamen veliye bağlı. Lisanslı ürünlere tercih ettiğiniz zaman maliyet ister istemez artar. Velilerin ürün alırken dikkat edecekleri hususlar, Sağlık Bakanlığının belirlediği kriterleri uygun mu değil mi ona baksınlar, sonrasında fiyatına bakacaklar, en sonda aldığı yere bakacak yani ‘Aldığı yer direk muhatap mı değil mi?’ diye. Eğitim öğretim sektörü olarak bizi zor bir kış bekliyor” dedi.