Türkiye'de Şanlıurfa'nın ardından en fazla pamuk üretiminin yapıldığı ikinci il olan Aydın'da çiftçiler, 'beyaz altın' olarak bilinen pamuğu hasat etmek için hazırlıklarına başladı.

PAMUK EKİMİ ARTTI


Pamuk sezonu ile ilgili açıklamalarda bulunan İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı, “İlçemizde geçen yıl 25 bin dekar alanda ekimi yapıldı. Bu yıl ise pamuk ekim alanının 35 bin dekara ulaştığını tahmin ediyorum. Yoncalar bozuldu, buğday tarlaları da pamuk oldu. Sadece bizde değil, Türkiye genelinde ciddi bir ekim var. Ama halen daha Türkiye’nin pamuk ihtiyacını karşılayamıyoruz. Bu nedenle dışarıdan pamuk ithalat ediyoruz. Pamuk fiyatı ile ilgili ise dünya borsası bir çıkıyor, bir iniyor. Bizim Türkiye borsası ise Allah’a şükür, kendi stabilizesini koruyor. Hasat döneminde fiyatlar ne olur? Onu şimdiden kestirmek çok mümkün değil. Rekolteler çok güzel görünüyor. Tek beklentimiz fiyatların iyi olması. Fiyatların, çiftçinin yüzünü güldüreceğine eminim. Hayırlı hasatlar, bereketli kazançlar olmasını diliyorum” dedi.

İLAÇ, GÜBRE VE MAZOT FİYATLARI MALİYETİ ARTTIRDI


Başlangıçta pamukta haşere sorunu olduğunu, bu sorunla mücadelenin pamukta maliyeti arttırdığını dile getiren Başkan Kaykı, gübre ve mazot fiyatlarının da yüksek olduğunu, maliyetin daha da artamaması için bu fiyatların sabit kalmasını ve düşmesini istediklerini söyledi.


“PARA KAZANAMADIK DİYEN ÇİFTÇİ, DÖNÜP BİR KENDİNE BAKACAK”


Bu yıl çiftçinin yılı olacağına inandıklarını vurgulayan Kaykı, şunları kaydetti: “Buğdayda, erikte, domateste fiyat konusu hakikaten güzeldi. Buna, hiçbir çiftçi kötü diyemez. Bu fiyatlara para kazanamadık diyen çiftçi, dönüp bir kendine bakacak. Ben de bir çiftçiyim. Bu fiyatlar böyle devam ederse, Türk çiftçisi iyi bir para kazanır ve teknolojiye ayak uyduracak vaziyete gelir.”
Kaykı, tarımda teknolojiyi daha fazla kullanarak, maliyeti düşürmeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.