Yenipazar ilçesine bağlı Hacıköseler Mahallesinde menengiç ağaçları aşılanarak elde edilen Antep fıstığının tanıtımı ve katma değerini attırmak amacıyla 6. Antep Fıstığı Festivali düzenlendi. Yenipazar Hacıköseler Güzelleştirme ve Yerli Ürünleri Tanıtım Derneği öncülüğünde yapılan festivalle birlikte, devlet desteğiyle Ege Bölgesi’ne kazandırılan Antep fıstığı işleme tesisinin de açılışı gerçekleşti.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan (TKDK) sağlanan yüzde 50 hibe desteğiyle 700 bin liraya mal olan, 650 metrekare kapalı alana sahip Antep fıstığı işleme tesisinin açılışına Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz, Yenipazar Kaymakamı Osman Kural, KOSGEB İl Müdürü Sadullah Dülger ve protokol üyeleri katıldı. Açılış kurdelesi kesilerek hizmete giren tesiste Vali Aksoy ile protokol üyeleri incelemede bulundu.

ÜRÜN MARKALI, AMBALAJLI BİR ŞEKİLDE SATILACAK


Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, Aydın’ın önemli tarımsal ürünleri arasına giren Antep fıstığının üretildiği bölgede işlenerek markalı ve ambalajlı bir şekilde satılması ve yerel halkın gelirinin daha da arttırılması bakımından açılan tesisin önemini vurguladı. Vali Aksoy, tesisin hasat dönemde faal olarak hizmete girmesinin üreticiler için sevindirici olduğunu ifade etti.

ANTEP’E RAKİBİZ


Hacıköseler Mahallesi Muhtarı ve Dernek Başkanı Alaattin Sarıoğlu, Antep fıstığının üretiminde Antep ve Siirt’e rakip olduklarını belirterek, “Hacıköseler'de yıllık 150 ton Antep fıstığı rekoltesi alınıyor. Ağaçlar yaklaşık 30-40 yıllık ve menengiç aşılama. Çeşit olarak Antep, Siirt çeşidi fazla aynı zamanda kırmızı çeşit de var. Bu fıstık ne Antep ne de Siirt'te yetişiyor. Aydın’da ürettiğimiz bu fıstığı özellikle pasta, baklava ve benzeri ürünlerde tercih edilen ilk ürün. Gaziantep'teki baklava firmaları Aydın fıstığını tercih ediyor. Hizmete açtığımız tesis ile ürünümüzün değeri artacak. Mahallemize bu tesisin kazandırılmasına destek olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

RENKLİ FESTİVAL


Tesisin açılış töreninin ardından akşam düzenlenen 6. Antep Fıstığı Festivali renkli görüntülere sahne oldu. Festivalde Antep Fıstığı Yarışmasında 1. olan üreticilere hediyeleri takdim edildi. Halk oyunları ekiplerinin gösterileri sonrası festivalde Ege’nin Ferdi’si olarak bilinen sanatçı Ahmet Durmuş ile sevilen sanatçı Ankaralı Ayşe sahne aldı. Ankaralı Ayşe, en sevilen şarkılarıyla festivale katılanları coşturdu.