Özellikle bukalemunlar başta olmak üzere sürüngen hayvanların sürücü fark etmemesinden dolayı ezilerek öldüğünü belirten Başkan Sürücü, “Onlar sizin kadar hızlı değildir.” diyerek sürücüleri dikkatli olmaya davet etti.
Aydın’da çalışmalarını sürdüren EKODOSD’un Başkanı Bahattin Sürücü’den sürücülere çağrı geldi. Sürüngen hayvanların yolun karşısına geçerken yavaş hareket ettiğini ifade eden Başkan Sürücü, bu doğrultuda sürücüleri dikkatli olmaları konusunda çağrıda bulundu.


“BUKALEMUNLARIN YAŞAMINI ŞANSA BIRAKMAYALIM”


Yaz günlerinde yoldan karşıdan karşıya geçmeye çalışan bazı hayvanların hızının çok yavaş olduğunu dile getiren Başkan Sürücü, “Bunlardan Chamaeleo chamaeleon türü bukalemunlar, sürüngenler içinde en yavaş hareket eden canlılardır. Renk değiştirmesi ve çok yavaş hareket etmeleri nedeniyle, genellikle su içmek için asfalttan karşıya geçerken araç sürücüleri tarafından fark edilmediklerinden ezilerek ölmektedirler. Çoğu araç sürücüsü bir bukalemunu ezdiğinin farkında bile değildir. Özellikle hızlı bir şekilde renk değiştirmesi ve ortamın rengine uyum sağlaması ile bilinen bukalemunlar, bu işlevini düşmanlarından korunmak amacıyla yapar. Ancak asfalt yolda yaptığı bu işlevin kendisine hiçbir yararı olmamaktadır. Kurtulabilmeleri şansa ya da araç sürücüsünün dikkatine bağlıdır. Çok ağır yürüdüğünden eğer iki tekerlek arasında kalmış ise hayatı kurtulduğundan şanslıdır. Gelin bukalemunların yaşamını şansa bırakmayalım, sıcak yaz günlerinde araç kullanırken daha dikkatli olalım.” diye konuştu.

“EGE SAHİLLERİNDE GÖRÜLÜR”


Özellikle Kuşadası-Kirazlı yolunda Damlacık Deresi boyunca bukalemunların yoğun olarak görüldüğüne dikkat çeken Başkan Sürücü, “Besinlerini genellikle küçük böceklerin oluşturduğu, tamamen zehirsiz olan bukalemunlar, Türkiye’de kuzeyde İzmir’den güneye doğru Ege sahilleri ile bütün Akdeniz sahil bölgesinde yayılmıştır. Gözlerinin teleskop şeklinde ve her gözün aynı anda değişik yerlere bakabilmesi, ortasının delik olması, tek göz kapağının bulunması, dillerinin genellikle vücutlarından uzun, silindir şeklinde, yapışkan ve çok hareketli, içte bir kılıf içerisine çekilebilmesi bukalemunların diğer özellikleridir. İnsanlarla karşılaştıklarında ağzını açarak kuvvetli ses çıkarmaları ve vücudunu şişirmesi kendisini koruyabilmesi için gerçekleştirdiği önemli davranış şeklidir. Bu sayede düşmanlarını korkutarak av olmaktan korunur.” şeklinde konuştu.