Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık çalışanları için çıkarılan performans ile ilgili yönetmeliğe Aydın Tabip Odası, tepki gösterdi. Odada yönetim kurulu üyeleri ile bir araya gelen Tabip Odası Başkanı Hakan Karagözlü, sağlıkta daha iyi bir performans sistemini tartışmak yerine performans sisteminin terk edilmesi gerektiğini söyledi.

“SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMI ÇÖKMÜŞTÜR”


Sağlıkta dönüşümle birlikte 2006 yılından beri uygulanan performans sisteminin, yeni çıkan ve adı ‘teşvik ödemesi’ olarak değiştirilen yönetmelikle tekrar önlerine konulduğunu belirten Başkan Karagözlü, “Çıkan yönetmelik sorunlarımıza çare olmayacağı gibi sorunları daha da arttıracaktır. Performans daha fazla ve özensiz hasta bakma, gereksiz tetkik ve tedaviler, gereksiz ameliyatlar, iyileşmeyen hastalar, tükenmiş sağlık çalışanları demektir. Sağlıkta şiddeti arttıran en önemli faktörlerden bir tanesidir. Sağlıkta dönüşüm programı çökmüştür. Performans ne hastaları, ne de sağlık çalışanlarını mutlu edememiştir. Üstelik kışkırtılmış sağlık sistemiyle kamunun yükü sağlık alanındaki sorunlara çare olamadan artmıştır” dedi.

“HASTANELER İŞLETME, HASTALAR MÜŞTERİ DEĞİLDİR”


Sağlığın bir ekip işi olduğunun altını çizen Karagözlü, yalnızca hekimlere yapılacak göstermelik iyileştirmelerin çalışma barışının bozulmasına neden olacağını iddia etti. Karagözlü, birinci basamağın yok sayılmasının ise kabul edilmez olduğunu dile getirdi. Oda olarak çıkan yeni performans yönetmeliğinin, hakkaniyetsiz olduğunu ve daha iyi bir performans sistemini tartışmak yerine performans sisteminin terk edilmesi gerekliliğini savunduklarını ifade eden Başkan Karagözlü, sözlerini şöyle tamamladı: “Hastaneler işletme, hastalar müşteri değildir. Derhal bu sistem terk edilmelidir. Hastaların yeterli sürede muayene ve tedavi olabildiği, müşteri değil hasta olarak görüldüğü, sağlık çalışanlarına tek kalemde emekliliğe yansıyan insanca yaşamasına yetecek adil bir ücretlendirmenin yapılmasını istiyoruz. Hem hastaların hem sağlık çalışanlarının mutlu olacağı kamucu yeni bir sağlık sisteminin inşası mümkündür.”