Geçen yılki kuru incir ihracatının 50 bin 170 ton olduğunu belirten Çondur, yetkililerden üreticilere prim desteği verilmesi ve Aydın’a zirai karantina müdürlüğü kurulmasını talep ettiklerini dile getirdi. Aydın Ticaret Borsası tarafından incir sektöründe yaşanan sorunlar ve taleplerin konuşulduğu ‘2022/2023 Sezonu Kuru İncir Sektör Toplantısı’ gerçekleştirildi. Toplantıya Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Ökdem, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, Aydın Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Yusuf Gabay ile birlikte incir üreticileri katıldı.

AYDIN’DAN 50 BİN TON KURU İNCİR İHRACATI YAPILDI


Toplantının açılış konuşmasında 2021 yılında Aydın’da yaşanan kuraklık nedeniyle üreticilerin zorlu bir üretim sezonu geçirdiğini dile getiren ATB Yönetim kurulu Başkanı Fevzi Çondur, “2021-2022 sezonunda ülkemizde toplam 71 bin 250 ton kuru incir tescili yapılmıştır. Bu tescilin 60 bin 104 tonu ilimize aittir. Dünya incir üretimi ve ihracatında birinci sırada yer alan ülkemizde 2021 yılında gerçekleşen kuru incir ihracatı 59 bin 333 tondur. İlimizden ise 50 bin 170 ton kuru incir ihracatı gerçekleşmiştir. Borsamız tarafından yapılan Aydın Ticaret Borsası Aydın Soğuk Hava Depoculuk A.Ş. tarafından işletilen yenilenebilir kaynaklı soğuk hava deposu faaliyete geçtiği zamandan bu yana yaklaşık 6 bin ton incir depolanmaktadır” dedi.

ÜRETİCİLERE PRİM DESTEĞİ TALEBİ


Borsanın Aydın’ın üretiminde dünya lideri olduğu kuru incir sektöründe yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini katıldığı her toplantıda yetkili mercilere ilettiğinin altını çizen Çondur, “Ülkemizin önemli tarımsal ihracat ürünlerinden olan kuru incire prim desteği sağlanmaması nedeniyle üreticilerimizin tahsis ettiği müstahsil makbuzları konusunda sorun yaşadıklarını belirterek sembolik de olsa kuru incire prim desteği verilmesinin üreticilere fayda sağlayacağı ve büyük ölçüde kayıt dışı ekonomiyi engelleyeceğini bildirdik. Kuru incir ihracatında yaklaşık yüzde 86’lık pay sahibi olan ilimizde zirai karantina müdürlüğü bulanmamasından dolayı ihracatçılarımızın yaşadığı sorunları dile getirip konuyla ilgili talebi de bakanlığa ilettik. Borsamız bu tür sektör toplantıları ile sorunları çözüme kavuşması için yetkili mercilerle istişarede bulunmaya devam edecektir” diye konuştu.

KURU İNCİRDEN 235 MİLYON DOLAR GELİR SAĞLANDI


Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yusuf Gabay, kuru incirin Ege Bölgesi için stratejik, ülkemiz için prestij ürün olduğunu belirterek şunları söyledi: “Kuru incir dünyanın hiçbir yerinde bu bölgedeki gibi nefasetli ve lezzetli yetişmiyor. Bu anlamda da rakibi yok. Kuru incire gereken değeri hepimizin vermesi gerekiyor. Bu değer son senelerde artarak incirin kalitesini olumlu yönde etkiliyor. Türkiye genelinde geçen yılki kuru incir ihracatımız 62 bin 758 ton gerçekleşti. Yaklaşık bunun karşılığında 235 milyon dolar gelir elde edildi. Son üç yılda incir ihracatımız 60-70 bin ton arasındadır. Bunun karşılığı maddi değer de 230-250 milyon dolar arasındadır. Bu aralıkta takıldık. Rekolte miktarı bu kadar olmasıdır. En fazla Fransa ve Almanya’ya ve ABD’ye kuru incir ihracatı yapılıyor.”

KURAKLIK REKOLTEYİ ETKİLEDİ


Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Ökdem, Aydın’da yapılan incir üretimiyle ilgili şu bilgileri verdi: “İlimizde toplam 37 bin hektar incir üretim alanımız mevcut. Bu alanlarda 7 milyona aşkın incir ağacı bulunuyor. Bu alanların yüzde 31’inde organik tarım yapılıyor. İllerimiz yıllar itibariyle 65-70 bin ton aralığında rekolteye sahip. Geçtiğimiz yıl aşırı sıcaklığa bağlı rekoltede düşüklük olurken üretim 51 bin tona düştü. İncirimizin ülkemizde yüzde 85’ini, dünya üzerinde de yüzde 61’ini ilimiz üretiyor. İlimizde 166 depo ve 170 adet incir işleme tesisimiz var. Bu yılın rekolte çalışmaları da devam ediyor.”
Toplantının ikinci kısmı basına kapalı devam etti.