İlk olarak proje hakkında 4 Ocak 2021 tarihinde bilgi veren dönemim Kaymakamı Ahmet Soley, "Proje kapsamında 450 kişinin istihdam edilecek. Karacasu Kaymakamlığınca yürütülen, Karacasu Belediyesi, Karacasu Ziraat Odası, Karacasu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının da proje ortağı olduğu “Karacasu İçin Birlik Olduk” projesi kapsamında Yenice Mahallemizde kurulmakta olup, Mayıs ayında hizmete geçecek olan tesiste ambalajlanıp, paketlenerek yine aynı proje kapsamında kurulacak işletme tarafından pazarlaması yapılmak üzere aşağıdaki belirtilen ürünleri evlerinde bedeli mukabili üretecek 450 kadın, engelli veya genç eğitimden geçirilip Haziran ayından itibaren bedeli karşılığında evlerinde üretime başlatılıp, ilçedeki işsizlik azaltılırken dar gelirli ailelerin evlerinden üretime katılarak ek gelir elde etmeleri sağlanacaktır” demişti.

438 KİŞİ KURS ALDI


17 Haziran 2021 tarihinde GEKA'dan alınan hibe ile temin edilen makinaların Yenice'deki eski jandarma binasına indirilmesi sırasında bir açıklama yapan dönemin Kaymakamı Ahmet Soley, "Makine ve akşamların montajı Haziran ayı içinde tamamlanacak. Kurulan tesisle Temmuz başında deneme üretimlerine başlanılacak. Kurulan tesisin proje gereği Kaymakamlık, Karacasu Belediye Başkanlığı, SYD Vakfı ve Karacasu Ziraat Odası Başkanlığı olan, “Karacasu İçin Birlik Limited.Ş.T.İ.” adlı şirketçe çalıştırılacak ve süren kurslar tamamlandıktan sonra talep edildiği takdirde yeni kurslar da açılabilecek" demişti. Proje kapsamında İŞKUR işbirliği ile açılan bilgi ve beceri kazandırma kurslarına 438 kadın katılmış kursiyerlere kurs sürecince günlük 70 TL harçlık ödenmiş ve SSK primleri de karşılanmıştı. Öte yandan Kaymakam Ahmet Soley'in görev süresi dolmasıyla alelacele yapılan açılış törenlerinde açılışı gerçekleştirilen yerlerden biri olan Yenice'deki tesisin önündeki karşılama ofisinde de faaliyetin başlamaması dikkat çekti. Yine bu törende açılışı yapılan hayvan barınağı da aradan geçen bir yıla rağmen faaliyete geçmedi.

MAKİNALAR VE ÜRETİLECEK ÜRÜNLER


Yenice Eski Jandarma Karakol Komutanlığı binasında kurulacak tesiste ilk etapta yükleme bandı, yıkama makinası, havalı su uçurma makinası, seçme kontrol bandı, mikronize öğütme makinası, dolmalık biber parçalama suyunu çıkarma makinası, yükleme bandı, çekirdek alma ve posa alma makinası, sap alma tezgahı, salça su alma haznesi, paketleme masası, dinlendirme tezgahı, pişirme kazanı, kavanoz kaynatma sterilize tankı, kavanoz kaynatma sepeti, sepet kaldırma ayaklı vinç, dolum tezgahı, naylon torba ağız kapatma, tartım dolum, tuz karıştırma makinası, vakum paketleme makinası, bal süzme makinası, kurutma fırını, kurutma kasası makinalarının kurulumu yapılmıştı. Karacasu’da öncelikle sosyal yardım alan kadınların, engellilerin ve gençlerin iş gücü piyasasına katılımını artıracak “Karacasu İçin Birlik Olduk” projesi ile ilçede üretilen tarımsal gıdalar işlenerek ekonomik ürün haline getirilecek. Bunun için de bal süzme paketleme, salça, domates püresi ve doğranmış domates imalat, turşu, reçel, marmelat atölyesi, konserve imalat, domates, biber, patlıcan kurutma, salamura yaprak üretme ve paketleme, pul biber, toz biber, tarhana üretme ve paketleme ile nar ekşisi imalatı ve şişeleme atölyeleri kurulacağı bilgisi verilmişti.

VAKIF, PROJEDEN AYRILDI


Proje ortakları arasında yer alan Karacasu Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın iş yoğunluğu gerekçesiyle Bakanlık tarafından projede yer almasının uygun olmadığı ifade edilmesi üzerine projeden ayrıldığı öğrenildi. Konu hakkında bilgi almak için ulaştığımız Belediye Başkanı Mehmet Erikmen, konuyla Ziraat Odasının ilgilendiğini söyledi. Konu hakkında bilgi veren Ziraat Odası Başkanı İsa Sevinç, "Deneme üretimi yaptık. Geçen yıl Karacasu kökenli bir kişinin sahibi olduğu firmayla anlaşmıştık. O kişi kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Yeni yaz meyveleriyle projemizi devam ettireceğiz. Tesis faaliyete geçecek" dedi.