Aydın’ın Didim ilçesinde Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay, AGC’yi ziyaret etti. AGC Başkanı Ferdi Uzun ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılanan Başkan Atabay, ziyarette Didim’deki beton santrali konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

“BELEDİYEMİZDE YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLERİN İVEDİLİKLE YAPILMASI TALEP EDİLMİŞTİR”


Başkan Atabay, konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “İlçemiz sınırları içerisinde, Cumhuriyet Mahallesi’nde konumlanan 3 adet ve Akbük Mahallesi’nde konumlanan 1 adet beton santrali ile ilgili Aydın Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü teknik personelince 08 Temmuz 2022 tarihinde mahallinde denetim yapılmış ve denetim sonucu tespit edilen hususlar tutanağa bağlanarak belediyemize 4198736 sayılı yazıları ile bildirilmiştir. Yapılan incelemede “Cumhuriyet mahallesinde yer alan 3 adet santralin mera vasıflı arazi içerisinde bulunduğu, Akbük Mahallesi’nde konumlanan beton santralinin ise zeytinlik vasıflı alanda olduğu, bu alanlar için ilgili mevzuat gereği gerekli izinlerin alınmadığı, imar planlarının, inşaat ruhsatlarının ve iş yeri açma/çalışma ruhsatlarının bulunmadığı ancak söz konusu tesislerin kurulu/hizmete hazır durumda olduğu tespit edilmiştir.” denilmekte ve “Bu kapsamda 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 21. ve 30. maddelerine göre yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi düzenlenmesi, 32. ve 42. maddelerine göre de ruhsatsız veya yapı ruhsatı ve eklerine aykırı yapılar için inşaat durdurma, para cezası ve yıkım kararları alıp uygulamanın ilgili belediyelerin görev tanımlarında olması ve birinci dereceden sorumluluğunuz bulunması nedeniyle, Müdürlüğümüz personelince mahallinde yapılan denetimde tespit edilen hususlar göz önünde bulundurularak, ilave bir yazışmaya mahal vermeksizin gerekli iş ve işlemlerin yapılması, Belediye Başkanlığınızca gereğinin yapılmaması durumunda Valiliğimizce (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) Belediye Başkanlığınız hakkında suç duyurusunda bulunularak yasal işlemlerin başlatılacağının bilinmesi hususunda;” denilerek belediyemizde yapılması gereken işlemlerin ivedilikle yapılması talep edilmiştir.”

“YENİ BİR ALAN ÖNERİLDİ”


Başkan Atabay, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu bağlamda, ilk kuruldukları günden bu yana, gelişen ve değişen koşullar neticesinde günümüz itibariyle şehrin içerisinde ve tam giriş alanında kalan bu tesislerin mevcut alanda korunamayacağı herkesçe bilinmektedir. Belediyemizce yaklaşık bir yıldır alternatif alan oluşturma çalışmaları Aydın Valiliğimiz, Aydın Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl müdürlüğümüz ile devam etmekte olup, belediyemizce önerilen alan uygun görülmemiş ancak Aydın Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce yeni bir alan önerilmiş ve bu alan üzerinden planlama çalışmaları belediyemizce başlatılmıştır. Ayrıca bilinmelidir ki, tesis sahiplerince de ilçemiz sınırları içerisinde alternatif alan satın alma yöntemiyle edinilebilir ve planlama çalışmaları kendi marifetleriyle başlatılabilir.”

“KAMU YARARI HERKESTEN ÜSTÜNDÜR”


Başkan Atabay, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Sonuç olarak, beton santralleri konusu belediyemizce yapıcı bir şekilde ele alınmaktadır. Hem tesis sahiplerinin hem de bu tesisten hizmet gören inşaat sektörünün zarar görmemesi için elimizden gelen yapılmaktadır. Ancak kimse yasalardan üstün olmadığı gibi, kamu yararı herkesten ve her şeyden üstündür. Herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi durumunda hep beraber bu sorunlarında üstesinden geleceğimize olan inancım tamdır.”
İMZA : MEHMET KAVAS