İlçede hayvancılığın bitme noktasına geldiğini ifade eden veterinerlerin, “Zaman gelecek bir dilim peynire bile muhtaç olacağız. Böyle bir durumla karşı karşıya kalacağız. Hayvancılık berbat durumda. Serbest veterinerlik can çekişiyor. Bu yüzden kendimize ikinci bir iş edinmek için planlar yapıyoruz. İkinci bir iş arıyoruz. Yoksa çok zor” sözleri dikkat çekti.
CHP İlçe Örgütünü ziyaret ettikten sonra çarşı esnafı ve Pazar yerini ziyaret eden Bülbül daha sonra Atatürkçü Düşünce Derneği, Karacasu Öğrenci Servis Taşıma Kooperatifi ve İYİ Parti İlçe Teşkilatını ziyaret etti. Sanayi esnafıyla da bir araya gelen Bülbül, ardından veteriner hekimlere de uğrayarak onlarla sohbet etti. İlçede özellikle büyükbaş hayvancılığın azaldığını ifade eden veterinerler artan maliyetlere ve alım gücünün düşmesine dikkat çekti.

SERBEST VETERİNERLİK CAN ÇEKİŞİYOR


Veteriner Hekimlerden Hüseyin Özkan, “Üretim olursa enflasyon öyle düşer. Üretim olmadan enflasyon düşmez. Hayvancılık kötü durumda. Bitik durumda. Durumlar sakat. Önlem alacak bir durum da kalmadı. Dibi göreceğiz. Gıda savaşı çıkacak artık. Bir kilo et 500, bir kilo yoğurt 100-200 liraya kadar çıkar. Dönülme seviyesini geçtik. Çok büyük damızlıklar kesildi yani. Serbest veterinerlik can çekişiyor. Bu yüzden kendimize ikinci bir iş edinmek için planlar yapıyoruz. İkinci bir iş arıyoruz. Yoksa zor” ifadelerini kullandı.

“5 YIL ÖNCESİYLE ARADA DAĞLAR VAR”


Veteriner Hekimlerden Ali Rıza Gülşen, “Zaman gelecek bir dilim peynire bile muhtaç olacağız. Böyle bir durumla karşı karşıya kalacağız. Hayvancılık berbat durumda. Benim şu an 5 yıl oldu. Açtığım yılla şu an arasında dağlar kadar fark var. Kırsal bölge dediğimiz Geyre, Ataeymir ve çevresi hayvancılığı bitirdi artık. Daha çok tütüncülüğe yöneldiler. Tütüncü de tüccardan alacağı parayı alıyor. Oraya gebe kalıyor. 65’se 50 diyor, 50’yse 40 diyor. İstediği fiyata alıyor satıyor, katıyor. Sözleşme iki taraflı olur. Adamlar istediği gibi at koşturuyor. Ben üç günde bir depoyu boşaltan bir insanım. Mazot zaten bitirdi” dedi.

ZİNCİRLEME GIDA KRİZİ


Hayvancılıktaki fiyat artışlarına dikkat çeken Gülşen, “Önümüzdeki günlerde gıda krizi yaşanacaktır. Gördüğünüz çoğu ilaç dışarıdan. Bunların hepsi dolar bazlı geliyor. Benim anlamadığım bir şey var. Dolar 18 küsur oldu. Brent petrol fiyatı 70 dolardı, 120 oldu. Hadi 130 diyelim. Mazotun olması gereken 12, 13, 14 lira. Şu an 23,5 lira. 30’a kadar çıktı bir ara. 10 liralık fark ne? Kim alıyor bu parayı. Bir tekerleme var. Onu söylemeyeyim. Politika faizi. Sen bankadan yüzde kaçla faiz alıyorsun bana onu söyle diyorum. Yüzde 30 ile 40 arasında değişiyor. Aradaki fark zengine gidiyor. Biz veteriner hekimler olarak son 6 aydır tedaviyi askıya aldık. Biz 2 ilaç yazacağız. Arabayı yazacağız, muayene ücreti yazacağız. 500, bin lira. Adam kaldıramıyor. Kestirelim diyor. Aşırı derecede hayvan kesimi oldu. Bu tarafın sütünü toplayan firma bile süt arayacak. Geçen yıl silaj 35-40 kuruştu, bu sene bir lira 30 kuruş. Daha nakliyesi var. Ben kendimde silaj ektim. 650 liradan gübre aldım. Şu an 680-700 liraya çıktı. Nakliyesi olmadan silaj bir lira 30 kuruş. Daha mazotu katacak, maliyet bir lira 50-60 kuruşa gelecek. Bunu tonaja vurduğunda dünyanın parası. Bir römorkun 4 ton geldiğini düşünelim. Bir römorkta 6 bin lira. 4 römork alsa 24 bin lira sadece silaja verecek. Bir ineğin yiyeceği bu. 4-5 inek olduğunda sadece silaj masrafı 100-150 bin lirayı buluyor. Daha bunun yoncası, arpası var. Bir balya yonca 100 lira. Bu zincirleme gıda krizi” değerlendirmesinde bulundu.

MAZOT MALİYETİ 3-4 KAT ARTTI


Veterinerlerin başka iş arayacağı konusuna katıldığını ifade eden Gülşen, “Bir şekilde çalışmaya çalışacağız. Eskiden kendimizden de biliyorum. Bir ailenin evde 2 ineği varsa, emekli maaşı olmasa bile başka geliri de olmasın çoluğuna çocuğuna bakıyordu. Çocuğunu okutuyordu. Oradan sanki aylık maaş gibi bir para geliyordu. Bu dediğimiz 2000’li yıllarda. Şu an enflasyon yüzde 70 mi? Bizim şu an 3 liraya aldığımız bir ürün 9 lira oldu. Yüzde 150’nin üzerinde enflasyon. Bunu sadece her gün aldığımız 5 ürüne bakarak bulabiliriz. Bilmem ne firmasının açıklamasına bakmaz ki bu. Bizim şu an cebimizdeki 1000 lira oldu 100 lira. Bin liranın bir hükmü yok. 3 günde bir depo mazot dolduruyorum. Bin 300 lira. Bir ara bu bin 500 lira olmuştu. Eskiden 300-400 liraya dolduruyorduk. Ayda 3-4 bin liraya geliyordu. Şimdi 12-13 bin lira sadece mazot gideri var. Nerede bunun lastiği nerede bunun ilacı. Yeri geliyor veresiye de yazıyoruz. Ne yapsın adamın parası yok. Bir ilacı 20 liradan alıyoruz, 25’e satıyoruz. Veresiye yazdıysak daha bu 25 lirayı almadan üstüne zam geliyor. Vatandaşa nasıl yansıtacaksın o zaten zorlanıyor. Hayvancılık olmazsa üretici olmazsa vatandaş ne yiyecek” dedi.

“VETERİNERLER EK İŞ ARIYOR”


Veteriner Hekim İbrahim Nacak, “Veterinerler bir nevi ek iş arıyor. Ülkede yemlerden dolayı, girdilerden dolayı insanların bir şikayeti var. Bu bir gerçek. Bir düzenleme yapılması şart. En azından üreticiye süt konusunda destek verilmesi lazım. Desteklemelerin artması lazım. Girdi maliyetleri çok yükseldi. Bir çıkış noktası arıyor, bulamadığında da üretimi bırakıyor. Tam verim döneminde hayvanlar kesime gidiyor” dedi.

“DAMIZLIK HAYVAN KESİMİ FABRİKA KAPATMAK GİBİ”


CHP Milletvekili Süleyman Bülbül, “Bunu diyorsun ama Nebati ne dedi geçen gün. ‘ Türkiye’de enflasyonun yüksek olması Türk Parasının gücüne güç kattı’ dedi. Böyle bir rezalet olamaz. Bilimsel olarak böyle bir şey olamaz. Nebatinin gözleri ışıl ışıl ama vatandaşa yönelik değil. Erzurum’da da söz verdik. Hayvancılık borsası kuracağız. 9 ili Erzurum’da buluşturacağız. Bakacak olan her aileye bir büyükbaş ve küçükbaş hayvan verilecek. Batıda da bu yönelik projelerimiz olacak. Desteklemeleri arttıracağız. Süte ve ete destek vereceğiz. Önümüzdeki yıllarda süt ve et krizi olacak. Şimdi süt raflarda 24 lira. Verilen destekleme bu maliyete yetmiyor zaten. Süt inekleri kesilmeye başlamış durumda. Hayvancıya, üreticiye tüm destekler verilecek. Tarım kanunun 21. maddesi açık. Gayri safi milli hasılanın yüzde 1’i miktarında destekleme verilmesi lazım. Hayvancılık biterse, tarım biterse bu memlekete ne yapacak. Saman ithal edilen memlekette hayvancılık mı kalır. Hüseyin kardeşim az önce girdiğimde bir şey söyledi. Erzurum’daki hayvancıların çığlığını anlatıyordum. Veterinerlik yapacak durumumuz kalmadı. Başka iş arıyoruz dedi. Sen 5 yıl oku, veteriner ol. Memleketine gel. Memleketine hizmet için uğraş. Hayvancılığı bitirsinler. İthalat, bakanlığı ele geçirsin. Sonra veteriner arkadaş da yeni iş aradığını söylesin. Memleketin geldiği duruma bak. Vatandaşın durumu bu. Arkadaşımız veteriner. Süt ve et krizinin çıkacağını söylüyor. Karacasu hayvancılık ve tarım memleketi. Hepsi bitmiş durumda. Girdi fiyatları arttığını için hayvanlarını kesiyor vatandaş. Hayvan kesimi fabrika kapanması demek. Bir veteriner zor yetişiyor. Bu işi bırakıp da başka işlere gidecekse vay halimize. Veterinerler bugün iş arıyorsa, ek iş bulmamız lazım diyorsa memleketin haline bak” ifadelerini kullandı.