Aydın ve çevresinde hava sıcaklıkları 42 dereceyi gösterirken güneşten en iyi şekilde faydalanmak isteyen ev hanımları ve kışlık yiyecek üreticileri salça yapımı için kolları sıvadı. Yemeklerde ev salçasından vazgeçemeyenler zahmetli olmasına rağmen geleneksel alışkanlıklarına devam ediyor. Nazilli’de Nurcan Hanım Yerli Ürünleriyle birbirinden lezzetli reçel ve salçalara el emeğini sunan Nurcan Karakaş, bu sene yaklaşık 50 tona yakın domates işlediklerini söyledi. Maliyetlerin ise 5 misli arttığını dile getiren Karakaş, salça sezonunun yoğun geçtiğini açıkladı.

‘UCUZ, SAHTE SALÇALARA DİKKAT EDELİM’


Geçen sene 1 lira olan domates fiyatının şu an 5 liraya kadar çıktığının altını çizen Karakaş, “Sıcakların gelmesiyle birlikte domates salçalarımızı yapmaya başladık. Maliyetler 5 misli arttı. Geçen sene 1 liraya aldığımız domates bu sene yaklaşık 5 liraya kadar çıktı. Sadece 40-45 lira arası domatesi yapıyor. Bunun yıkama sıkma ve doğrama ve kıvam alıncaya kadarki işçiliği de bindiğinde maliyetler çok yüksek rakamlara çıkıyor. Daha işyeri giderleri vergiler ve kârı eklenmiyor bile. Bizim ürünler tamamen doğal ve koruyucu olmadığından çok iyi kurutmamız gerekiyor. Bu da ortalamayı yükseltiyor. Fabrikalarda örneğin 3 ila 4 kg’dan kaynatma yapıp koruyucu ve kıvam artırıcı ile çok ucuza sahte salça yapıyorlar. Bunlarla da rekabet etmek zorunda kalıyoruz. Bazı meslektaşlarımız göstermelik video çekip, dışarıdan hazır salça alıp satıyorlar. Halkımızın bunu da bilmesi gerekiyor. Ona göre fiyat karşılaştırması yapsınlar. Çünkü bize Hatay-Antep bölgesinden arayıp 30-35 liraya salça teklif ediyorlar. Bu sene yaklaşık 40-45 ton domates işledik. 5 ton salça ve domates kurusuyla inşallah sezonumuzu geçireceğiz” dedi. İMZA : AYŞE AKTAŞ