Güney Ege Kalkınma Ajansı, Eko-Turizmde Yeni Destinasyonlar Sonuç Odaklı Programı kapsamında hedef ilçe olarak belirlenen Söke’de uluslararası yaz okulunun gerçekleştirilmesinde yerel paydaş olarak organizasyon sürecini yürüttü. “Mimarlık ve Arkeoloji (Architecture and Archeology)” uluslararası yaz okulu Özyeğin Üniversitesi Kentsel Morfoloji Dinamik Araştırmalar Laboratuvarı (Dynamic Research on Urban Morphology – DRUM) ve İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü ile Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın Bursa Uludağ Üniversitesi, LiTech Mühendislik, Floransa Üniversitesi, Torino Politeknik Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi, Napoli “Federico II” Üniversitesi, Novi Sad Üniversitesi ve Roma “Sapienza” Üniversitesi mimarlık bölümleriyle iş birliği kapsamında düzenlendi. Yaz okuluna katılımcı üniversitelerin mimarlık bölümlerinden 28 öğretim görevlisi ve öğrenci yer aldı. Yaz okulu UNESCO Geçici Dünya Mirası Listesi'nde yer alan antik kente değer katacak çalışmalar yapılmasını sağlayacak. ANTİK KENTLERE ÖNEMLİ

DESTEK


Yaz okulunun açılış konferansı 22 Temmuz 2022 tarihinde Tarımsal Yayım ve Hizmetiçi Eğitim Merkezi'nde (TAYEM) gerçekleştirildi. Konferansta Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel ve Söke Belediye Başkan Yardımcısı Veli Devrim Yerli katılım sağladı. Açılış konuşmasını yapan Güney Ege Kalkınma Ajansı Aydın Destek Ofisi Koordinatörü Numan Katıksız, “Aydın ilindeki antik kentlerin desteklenmesi ve turizme kazandırılması konusunda önemli projelerimiz var. Paydaşlarımızın destekleriyle sadece 2018 yılından itibaren Kadı Kalesi, Nysa, Tralleis, Magnesia gibi antik kentlerimize toplamda 12 milyon TL destek sağladık. Bu desteklerimiz önümüzdeki süreçte de devam edecek” dedi.

“DEĞERİNİN DAHA FAZLA ANLAŞILMASI HEPİMİZİN ARZUSU”


Söke Belediye Başkan Yardımcısı Veli Devrim Yerli; “Bilge Bias'ın ve Büyük İskender'in izlerinin olduğu, şehir planı ile örnek olmuş ve hala hayranlık uyandıran Priene Antik Kenti'nin, antik kentler içinde hak ettiği önem ve değerinin daha fazla anlaşılması hepimizin arzusu. Kentin, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesini istiyoruz. Sizlerin yapacağı çalışmaların bizlere bu yolun açılmasında büyük katkısını olacağını düşünüyor, Söke Belediyesi olarak yapılacak tüm çalışmalarda katkı sunmaya hazır olduğumuzun da bilinmesini istiyorum.” dedi.

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR ETTİ


Söke Kaymakam Vekili, Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel ise “Ne mutlu ki Aydın ilinde 23 bilinen antik kent var. İster akademik, ister seyahat, ister kişisel merakları gideme bakımından çok uygun bir yeryüzü parçasında yaşıyoruz. Aydınımızda, özellikle Söke ve Kuşadası'nda sizin ilgi ve görev alanınızı ilgilendiren alanlarda çok ciddi çalışmalar yapılmakta, devlet kendi içinde uyumlu çalışmak suretiyle son derece etkin projelere imza atmaktadır. Burada yapılacak çalışmaların bundan sonraki yapılacak çalışmalara katalizör görevi yapmasını diliyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

TAKIMLAR OLUŞTURULDU


Akademisyenlerin açılış konferansı sonrasında 21-27 Temmuz tarihleri arasında 7 gün süren çalışmalarda uluslararası eğitmenler tarafından yönetilen takımlar oluşturuldu ve mimarlık ve arkeoloji faaliyetlerinin yanı sıra 3D modelleme ve dijital haritalandırma çalışmaları yapıldı. Bu çalışmalar alan başkanlığının yönlendirdiği veya uygun bulduğu eserler/bölümler için gerçekleştirildi. Dijital ortama aktarılacak eserler çalışma sonrasında da tanıtım amaçlı kullanılabilecek.

BUGÜNÜN DÜNYASINDA GEÇMİŞİ DEVAM ETTİRME ÇABASI


Uluslararası yaz okulunun organizasyonunu gerçekleştiren Özyeğin Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Alessandro Camiz “Mimarlık ve Arkeoloji uluslararası yaz okulu Aydın bölgesinde mimarlık ve arkeoloji üzerine yıllık disiplinlerarası bir eğitim yaz programı projesi oluşturmayı amaçlamaktadır. Bu bölge, arkeolojik alanlar açısından en zengin bölgelerden biri olarak görülebilir, ancak bunların geliştirilmesi kapsamlı bir gelişme ile mümkündür” dedi. Ayrıca Camiz, “Buradaki çalışmalarımızda bir yandan Dilettanti topluluğu ve Theodor Wiegand tarafından Priene’de başlatılan araştırma ve dokümantasyon geleneğini devam ettirmeyi, diğer yandan alanın turistik gelişimi için yeşil çözümler tasarlamayı amaçlıyoruz. Böylece bugünün dünyasında geçmişi devam ettirmeyi amaçlıyoruz.” diyerek yaz okulunun hedefini ifade etti.

PROJELER SUNULMASI PLANLANIYOR


İlk kez düzenlenen bu yaz okulunun farklı üniversitelerden akademisyenlerin, genç profesyonellerin ve araştırmacıların davet edilmesiyle ve az sayıda öğrencinin katılımıyla düzenlendiğini belirten Camiz, yaz okulunda Priene’deki eserlerin kapsamlı bir dijital araştırması, şehrin oluşum süreci üzerine bir araştırma projesi ve mimari tasarım, restorasyondan iç mekan tasarımına kadar değişen araştırma temelli deneysel tasarım önerileri için iş birliği oluşturulduğunu söyledi. “Priene: Mimarlık ve Arkeoloji” uluslararası semineri sonunda ön sonuçlar bilim camiasına ve kamuoyuna sunulacak. Gerçekleştirilen bu ilk yaz okulu bir araştırma projesi başlatmayı amaçlıyor ve TÜBİTAK, Erasmus+, Ufuk Avrupa ve diğer ulusal finansman kuruluşlarına projeler sunulması planlanıyor.

ASİL LİSTEYE ALINMALI


Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Özgür Akdoğan ise “Güney Ege Bölgesi arkeolojik açıdan zengin bir bölge ve arkeolojik alanların bölgemizde alternatif turizmin geliştirilmesinde önemli olduğunun farkındayız. Ajansımız kurulduğundan beri yaptığı çalışmalar ve verdiği proje destekleriyle antik kentlere değer katmaya devam ediyor. Priene Antik Kenti, Ekoturizm çalışmalarımızda odak ilçe olan Söke için en önemli turizm değerlerinden biri. Özyeğin Üniversitesi ile geliştirdiğimiz bu iş birliği çerçevesinde gerçekleştirilen bu uluslararası yaz okulunda antik kentte gerçekleştirilecek çalışmaların kenti geliştireceğine, Söke turizmine katkı sağlayacağına inanıyorum. Çalışmaların gerek tanıtım çalışmalarında, gerekse UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Priene Antik Kenti’nin asil listeye alınmasında faydalı olacağını düşünüyorum.” dedi.
Bu çalışmaların Priene Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi yönünde katkı sağlaması, gelecek dönemde yapılacak restorasyon çalışmalarına altyapı hazırlaması ve Söke'ye tanıtım açısından katkı sağlaması bekleniyor. Etkinliğin sonuçları 28 Eylül 2022 tarihinde gerçekleştirilecek olan çevrimiçi toplantı ile kamuoyu ile paylaşılacak. Yaz okulunun önümüzdeki senelerde de gerçekleştirilmesi planlanıyor.