Efeler ilçesindeki Anadolu Liseleri ve Bilim Sanat Merkezi'nde 28 yıl kimya öğretmenliği yapan Dilek Parlakoğlu, öğretmenliğin yanı sıra ilgi duyduğu biyokimya, bitki florası, endemik bitkiler, aromatik yağların yapısı, sabit yağların yapısı ve bu yağların elde edilme sürecinde bileşen değerlerini korumak için uygulanması gereken yöntemler, doğal kozmetik, formülasyon gibi konularda TÜBİTAK destekli bilimsel çalışmalarda bulundu.
Parlakoğlu, bitkilerden kaliteli ürün elde etmek için İşleme yöntemlerinin önemi yanında bitkileri doğru yetiştirmenin de önemine inanarak ikinci üniversite olarak Ziraat Fakültesi'ne başladı. 2018 yılında Ziraat Fakültesi'ni bitirerek bitki yetiştirme konusundaki eğitimini tamamlayan Parlakoğlu, yaptığı bilimsel çalışmalar ve aldığı eğitimler sonucu elde ettiği mesleki tecrübesini daha fazla kullanabilmek amacıyla 2021 yılında kimya öğretmenliğinden emekli oldu. Hayalindeki işletmeyi emekli olduktan kısa süre sonra KOSGEB'ten aldığı hibe desteğiyle kuran Parlakoğlu, kendi markasıyla ürettiği yüzde 100 doğal, katkısız uçucu yağlar ve sabit yağları iç ve dış pazara satışa sundu. Ata Mahallesi Demirciler Sitesi'nde işyerini açan Parlakoğlu, yanında da daha önceden Efeler Anadolu Lisesi'nde öğretmenliğini yaptığı ikizler Doğuhan ve Batıhan Beyazhan'ı istihdam etti.

HAYALİME KAVUŞTUM


Yıllarca mesleğini severek yaptığını, emekli olduktan sonra enerjisi devam ettiği için iş hayatını girdiğini belirten Parlakoğlu, "Öğretmenliğin yanında sürekli TÜBİTAK ve AB projelerinde koordinatör olarak çalıştım. Pandemide uzaktan eğitim sürecine geçilince kendi işimi kurma fikrim oluştu. Emekli oldum ama halen enerjim yüksekti. Okulda görev aldığım projelerden edindiğim tecrübeyle bu işyerini açmaya karar verdim Altyapımın olması benim için avantajdı. Eşim ve çocuklarım böyle yoğun bir çalışmanın altına girmemi istemediler. Ben bir kenara çekilmek istemediğimden kendim hazırladığım projeyle KOSGEB'e başvurdum. KOSGEB'in hibe desteğiyle filtre ve soğuk sıkım makinelerini alıp üretime başladım" dedi.

ANALİZLERİNİ KENDİ YAPIYOR


Bitkilerden ürettiği yağların analizlerini laboratuvarda kendisinin yaptığını dile getiren Parlakoğlu, şunları söyledi: "İşletmemizde iki tür yağ üretiliyor. Tohumlu bitkiler çörekotu, susam, aspir, Hindistan cevizi, kakao, buğday, incir, nar ve üzün çekirdeği olmak üzere 20 civarında sabit yağ üretiyoruz. Uçucu yağ olarak da lavanta, kekik, nane, biberiye, çay ağacı yağı üretiyoruz. Kekik, nane, biberiye bitkilerini Sultanhisar ilçesindeki Malgaç Mustafa, Malgaçemir mahallelerindeki ovacık yaylasından temin ediyoruz. Lavanta bitkisini Isparta'dan çörek otunu, Burdur Bucak’tan getiriyorum. Bu işte benim gibi analizini kendi yapan çok az. Firmalar genellikle az maliyetle çok para kazanma derdinde. Ben daha çok para ödeyerek üretiyorum. Yağlar Avrupa'ya gittiği için içindeki değerlere bakıyorlar. Analiz raporlarını vermemize rağmen kendileri de analiz yapıyorlar. Bilişen değerleri yüksek olduğu için yağlarımız Avrupa'da tercih ediliyor"

OKUL SIRALARINDAN FABRİKAYA


Parlakoğlu, işyerinde de liseden eski öğrencilerini istihdam ettiğini ifade ederek, "Liseden mezun olduktan sonra öğrencilerimle irtibatımı koparmadım. Burayı açarken öğrencilerimi istihdam etme düşüncem zaten vardı. Elemanı ihtiyaç duyduğumda öğrencilerim aklıma geldi. Öğrencilerim Doğuhan ve Batıhan'ın üniversitedeki branşları benim çalışma alanıma yakındı. Bu yüzden ilk olarak onları işe aldım ama sadece 2 öğrencimle kalmayacak. Mezun ettiğim birçok öğrenciyi istihdam edeceğim, listemi bile yaptım. Ömür boyu öğrencilerimle birlikte çalışmaya razıyım" diye konuştu.

İŞTE DEĞİL DERSTE GİBİYİZ


Adnan Menderes Üniversitesi'nde biyoloji bölümü öğrencisi Doğuhan Beyazhan ile ikizi İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Bölümü öğrencisi Batıhan Beyazhan da öğretmenleriyle çalışmaktan mutlu olduklarını kaydettiler. Beyazhan kardeşler, "Efeler Anadolu Lisesi'nde hocamızla birlikteydik. Liseden mezun olduktan sonra üniversiteye başladık ancak iş bulma noktasında kaygı yaşıyorduk. Öğretmenimizden iş teklifi gelince kabul ettik.Hocamızla birlikte çalışmaktan çok memnunuz. Öğretmenimizin güvenini ve yüzünü kara çıkarmamaya çalışıyoruz. Elimizden geldiğince ona yardım ediyoruz. Patron işçi gibi değil hoca öğrenci gibiyiz. İşte değil derste gibiyiz. Çok güzel bir çalışma ortamımız var" dedi.