Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen ve Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın Aydın, Denizli ve Muğla’da uyguladığı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Adnan Menderes Üniversitesi Atilla Koç Yerleşkesinde bulunan KÖŞK Meslek Yüksekokulu’nun (MYO) iştirakçisi, proje sahibinin Köşk Belediyesi Belediye Başkanı Nuri Güler olduğu projede, Köşk Kaymakamlığı proje ortağı olarak yer alıyor. Proje paydaşı olarak Köşk MYO, Aydın Ticaret Borsası, S.S. Köşk Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ve Köşk’de faaliyet gösteren yedi gıda şirketi yer alıyor.
ADÜ Köşk Meslek Yüksekokulu’nun proje iştirakçisi olduğu, Köşk MYO Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşe Demet Karaman’ın proje koordinatörü olarak görev aldığı projede, Köşk MYO Gıda İşleme Bölümü Öğretim Elemanları Öğr. Üyesi Hüseyin Nail Akgül ve Öğr. Gör. Nurhan Günay proje ekibinde yer alıyor. Proje ekibinin büyük bir emek ve titiz bir çalışmayla oluşturduğu bu proje ile birlikte, üniversitenin kalite hedef ve stratejileri kapsamında özel sektör, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşlarının bir arada olduğu kapsamlı, sürdürülebilir yerel iş birliğini içeren ilk proje olması açısından da önem taşıyor.

MARKALAŞMA İÇİN ÖNEMLİ BİR PROJE


Projenin ‘ADÜ GIDA’ modelinin oluşturulmasıyla Aydın’da yetiştirilen tarımsal ürünlerin markalaşmasında büyük önem taşıyacağını belirten Prof. Dr. Ayşe Demet Karaman, “Aydın ilinde üretilen kestaneler Aydın’da genellikle ham madde olarak piyasaya sürülmekte ve işlenmiş katma değeri yüksek ürün eldesi kestane şekeri ve kestane unu olarak Bursa’da işlenmektedir. Aydın ili kestane üretiminde birinci sırada olmasına rağmen, kestane ürünleri üretimi ve ihracatı oldukça düşük kalmaktadır. Ayrıca kestane meyvesinin gluten içermemesi ve besleyici özelliklerinin yüksek olması nedeniyle glutenin sindirilememesi sonucu ortaya çıkan çölyak hastalığına sahip olan bireylerin tüketimi için uygun olduğu ve pazar payının yüksek olduğu bilinmektedir” dedi.

KESTANE İŞLEME TESİSİSİ KURULACAK


Bütçesi yaklaşık 2 milyon TL olan proje kapsamında kestane şekeri ve unu üretim ve paketlemesinin yapılacağı Kestane İşleme Tesisi, Köşk Belediyesine ait atıl kamu binalarında kurularak, Aydın ilinde kestanenin işlenmiş olarak satışının sağlanması, markalaşması, kestane şekeri ve kestane unu gibi ürünlerin üretip piyasaya sunmaları sağlanacak. Kestane ile ilgili ürünlerin üretilmediği dönemlerde, tesisin aktif bir şekilde kullanılması kapsamında, 12 ay boyunca ilde üretilen tarımsal ürünler kurutulmuş meyve/sebze ürünlerine işlenecek.

KADIN İSTİHDAMINA KATKI SAĞLANACAK


Köşk Kaymakamlığı sosyal hizmetlerinden faydalanmak isteyen genç ve dezavantajlı grupta yer alan engelli, kadın başta olmak üzere bireyler istihdam edilecek, milli istihdama katkı sağlanacak. Dezavantajlı gruplardan çölyak hastalarının maliyeti düşük glutensiz ürünlere ulaşımı sağlanacak. Özel sektör, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ile oluşturulacak sürdürülebilir iş birliği ağı ile hali hazırda kestane sektöründe çalışan ve/veya çalışmak isteyen bireylerin mesleki bilgi ve becerilerinin geliştirilmesine yönelik olarak periyodik olarak, çeşitli mesleki, teknik ve işbaşı eğitimleri düzenlenecek, eğitimler ile mesleki yeterliliklerinin arttırılması ve bireylerin işgücü piyasalarına katılımları sağlanacak.