TÜBİTAK 2204-D Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması'nda Nazilli Fen Lisesi öğrencileri Ahsen Zehra Yerlikaya ve Fehmi Arda Üzer tarafından Cansel Akel danışmanlığında hazırlanan 'Tatlı Su Tasarruflu Yüzen Sera: ARUNA' adlı proje final yarışmasına katılmaya hak kazanmıştı.


TARIMDA İYİ SU KULLANIMI AZALACAK


"Su Araştırmaları" kategorisinde "Suyun Geleceği" tematik alanında hazırlanan projede deniz üzerine yansıyan güneş ışınlarının tuzlu suyu buharlaştırıp tatlı suya dönüştürmesinden yola çıkarak, tarımda iyi su kullanımını en az seviyeye indiren yüzen sera tasarlandı. Seradaki ekosistem ile bitki güneş aracılığıyla ışık ihtiyacını ve güneş ışınlarının etkisiyle buharlaşan tatlı deniz suyu sayesinde de su ihtiyacının karşılanmasının hedeflendiği bu model yaygın kullanıma geçtiğinde üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’nin tarımda kullanılan iyi su kullanımının azalacağı planlandı. Yarışmada dikkat çeken bu proje bin 702 proje arasından 90 proje arasına girdi. Türkiye 4.’sü olan proje ile Nazillili öğrenciler teşvik ödülüne layık görüldü.

BAKAN VARANK, YAKINDAN İLGİLENDİ


Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, yarışmada dereceye giren projelerin yer aldığı stantları gezdi. Nazilli Fen Lisesi öğrencileri Ahsen Zehra Yerlikaya ve Fehmi Arda Üzer, proje danışmanı öğretmenleri ile birlikte proje hakkında Bakan Varank’ı bilgilendirdi.