Yaz döneminde artan seyahatler ile beraber araç kullanımları da artmaya başlıyor. Bu durumda daha aktif bir şekilde kullanılmaya başlanan araçlarda sıklıkla değişen bazı yedek parçalar oluyor. Bu parçalar hangileri ve bu yedek parçalar değiştirilirken nelere dikkat edilmesi gerekir aloparça kurucusu Ebru Özülkü bahsetti.

Klima Fanı

  Araç içerisinde istenilen havanın ayarlanmasını sağlayan araç aksamlarından biri olan klima fanı yaz döneminde de kış döneminde de sıklıkla kullanılmaktadır. Fakat yaz döneminde artan seyahatler sonucunda klima fanı kullanımında artış gözlemlenmektedir. Bu yüzden en çok değişen yedek parçalar arasında yer almaktadır. Fan modu ayarlandığında ise klima vantilatör olarak kullanılabilmektedir. Klima fanı temiz havanın araç içerisine üflenmesini sağlar. Bu fanı değiştirmeden önce bazı noktalara dikkat edilirse daha sağlıklı sonuçlar elde edilebilir. Bu noktalar şöyledir;  
  • Öncelikle araba çalışırken fan açılmalıdır. Fan en yüksek dereceye getirilmeli ve eğer arabada Max Ac seçeneği var ise fan ayarı bu dereceye getirilmeli ve gelen hava dinlenilmelidir. Eğer normalden farklı sesler geliyorsa bu kompresörde bir sıkıntı olduğu manasına gelmektedir. Kompresör değiştirilmeli ya da tamir ettirilmelidir.
 
  • Fandan gelen havanın ısı akışı dışarıdaki havaya göre daha soğuk mu ya da sıcak mı kontrol edilmelidir. Eğer bir farklılık var ise bu fanda problem olduğu anlamına gelir.
 
  • Havalandırmadan gelen hava farklı bir koku var ise bu da polen filtresinin değişmesi gerektiği anlamına gelmektedir.
 
  • Sigorta attığında da klima fanı çalışmaz, bu yüzden bir tamirciye gitmeden önce sigorta panelini kontrol etmekte de fayda vardır.
 

Klima Modülü

  Klima modülü, klima wifi özelliği yani klimanın beyni anlamına gelmektedir. Ve sıcak hava şartlarında araç kullanımlarında gerçekleşen sık klima kullanımı ile klima modülü kullanımı da artmaktadır. Sigorta panosuna monte edilerek kullanılan bu parça klimayı akıllandırma görevi görmektedir. Bu yüzden de bu parça değiştirilirken titizlikle hareket edilmesi önemlidir.

Hava Filtresi

Yaz aylarında motorun daha fazla soğuma ihtiyacı meydana geldiği için hava filtresi kullanımı da artmaktadır. Hatta hava filtresi yaz aylarına giriş yapmadan öncesinde kontrol edilmesi ve bakımı yapılması gereken bir parçadır. Kirli ya da arızalı bir hava filtresi yakıt kullanımı önemli oranlarda artırabileceği gibi aynı zamanda motorun arıza yapmasına da sebep olabilmektedir.

Lastik

Lastik değişimi kış aylarında alınan önlemlerin yaz ayların da aynı şekilde devam ettirilmesinden kaynaklanmaktadır. Kötü hava koşullarına önlem olarak kullanılan kış lastikleri yaz aylarında kullanmaya devam eden sürücü sıcak havanın ve sürtünmenin etkisiyle lastik patlaması ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu gibi olumsuz durumlar yaşamamak için kötü hava koşulları bittiğinde kış lastikleri ve stepne de değiştirilmelidir. Bazı durumlarda kış lastikleri kullanılmaya devam edildiğinde patlamasa bile yıpranmaktadır fakat bu durum kış ayları için ayrı bir risk oluşturmaktadır.