Didim’e bağlı Akbük Mahallesinde mahalle toplantısı düzenlendi. Toplantıya Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay, Belediye Başkan yardımcıları Yusuf Deveci, Öznur Demirci Gündoğdu ve Zeynel Şener, CHP Didim İlçe Başkanı Nurettin Koçak, CHP’li bazı belediye meclis üyeleri ile Aydın BŞB ASKİ bürokratları da katıldı.
Toplantıda konuşan Belediye Başkanı A. Deniz Atabay, uzun bir pandemi döneminden sonra normal hayata geçildiğini fakat son günlerde yine vaka sayılarında artış yaşandığını ifade ederek, herkesin virüse karşı tedbirli davranmasını istedi. Uzun süre bazı hizmetlerin ve çalışmaların askıya alındığını hatırlatan Başkan Atabay, belediyelerin halkın yanında olmaya devam ettiğini söyledi. Atabay toplantının ana sebeplerden birisinin de halkla iç içe ve sorunları konuşmak için geldiklerini ifade ederek “Yapılan her hizmet halkla birlikte çözüm önerileriyle birlikte daha iyi duruma getirmeye çalışacağız. Akbük’te ana başlıklarla sorunları ve çözümleri konuşacağız. Akbük’ün en büyük sorunu altyapı yani kanalizasyon sorunuydu. Birçok işi bu noktada bekletiyorduk. Aynı işi iki kere neden yapıyorsunuz diye Sayıştay’dan da uyarı alıyoruz. 88 km’lik Akbük merkezindeki hatlar yapıldı. Hemen arkasında çökme süresi beklendikten sonra yolların iyileştirme çalışmalarını hem biz hem de Aydın BŞB yerine getirdi.” dedi.

“11 AĞUSTOS’TA İKİNCİ ETABIN İHALESİNE ÇIKILACAK”


Kanalizasyon için iki öneri olduğunu kaydeden Atabay “Kanalizasyon için ya derin deniz deşarjı yapılacak körfeze verilecek ya da 67 km’lik mesafede Didim arıtmasına bağlanmasıydı. Akbük körfezindeki sistem denizdeki akıntı sebebiyle düşünülmedi. Diğer sistem içinde Didim’e bağlanmasına karar verilip proje çizildi. Süreç içerisinde 1,5 yıllık sürede İller Bankasınca ihalenin bekletilmesi ve kredinin alınması süreci oldu. Uzun süre bekledikten sonra tüm izinleri aldık ve sözleşmeleri ASKİ yapı. Kısa süre öncede İller Bankasından ihale kararını aldık. 11 Ağustos’ta ihale yapılacak. İlk projede 57 milyon olan proje bedeli ve hattın fazlalaşmasından dolayı 200 milyon TL’lik projenin bedeli hazır bir vaziyette ve Ağustos’un 11’inde ihalesi yapılacak. Çok zor koşullarda bu süreç yapıldı. Güncel yaşamda her şeye zam geliyor ve böyle dev projenin ihalesini yapmak da zor. Bu Akbük için bir milat, bu sistem Didim arıtmasına bağlanacak. Bekleme ve askı süresi bittikten sonra Ekim ayının sonunda ilk kazma vurulacaktır. Sıkıntı çıkmazda eğer bu kış başı gibi çalışmalar başlar. Bu bize ne getirecek; sistemin geçtiği yerlerde sıcak asfalt yapıldı; ara yollar park taşı döşendi. Kaldırımlar yapıldı. Yollar temiz olacak. Sivrisinek mücadelesinde iş yükü hafifletecek. Bunların içinde bizim yapacağımız bir çok projeler var.” ifadelerine yer verdi.

“AKBÜKLÜLER SORUNLARINI ANLATTI”


Atabay’ın konuşmasının ardından vatandaşlara söz verildi. Vatandaşlar yaptıkları konuşmalarda kanalizasyon sorununun bir an önce bitirilmesi, Akbük’te bazı bölgelerde içme suyu kesintileri, soğuk kuyudaki yosunlaşma, kıyılara kadar araçların park edilmesi, kamp ve karavancıların sorunu ve kaçak havuzların ve havuzda su israfı ile sokak hayvanları sorunları dile getirildi.
Başkan Atabay bayram öncesinde ASKİ’nin iki ayrı yerde kuyu sondajı yaptığını fakat çıkmadığını belirterek farklı bir bölgede yapılan sondajda su çıktığını fakat yetersiz kaldığını ifade etti.
Atabay ayrıca Akbük’ün yaz döneminde nüfusunun 350 bin çıktığını belirterek, artan nüfusun su konusunda da sorunlara neden olduğunu ifade etti.
Soğukkuyu bölgesinde sadece peyzaj düzenlemesi yapıldığını kaydeden Atabay, kaynak suyunun gelmesi anlamında her hangi bir çalışmanın olmadığını, yağışların azalması sebebiyle kaynak suyundaki debinin düştüğünü ifade etti.
Akbük’e tatil gelenlerin ya da burada yaşayan bazı insanların araçlarıyla kıyılara park etmesi anlamında yaşanan sıkıntının bir hafta içerisinde çözülebilecek bir konu olduğunu ifade ederek herkesin bu anlamda duyarlı olması gerektiğini belirtti.
Kamp ve karavan konusunda ise şikayetler aldıklarını kaydeden Atabay belediyenin bu türde bir yerinin olmadığını ve 3 yıldır bu tür bir yer istediklerini hatırlattı. Didim Kaymakamı Mustafa Yiğit’e durumu aktardıklarını ve Milli Emlak’tan yer tahsisi istediklerini dile getiren Başkan Atabay bu konuyla ilgili Milli Emlak’tan olumlu karar çıktığında Ankara ayağını da takip ederek en azından bir yeri gelecek yaza kadar hazırlamak istediklerini ifade etti. Akbük’te sokak hayvanları için talep ve destek gelmesi durumunda ve bir yerin tahsisi durumunda barınak yapabileceklerini de kaydeden Atabay sokak hayvanları için mama üretim fabrikası kurduklarını ve kısa süre sonra tüm sokak hayvanlarına belediyenin ürettiği mamalardan dağıtım yapılmaya başlanacağını ifade etti.