Kent Meydanı'nda gerçekleştirilen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü programına Didim Kaymakamı Dr. Mustafa Yiğit, Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay, Didim Garnizon Komutanı Deniz Albay Ali Saçan, İlçe Jandarma Komutanı M. Gani Solak, İlçe Emniyet Müdürü Yunus Dinç, AK Parti Didim İlçe Başkanı Maşallah Subaşı, MHP Didim İlçe Başkanı Mustafa Sağdıç, kurum amirleri ve az sayıda vatandaş katıldı. Kutlama kapsamında şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu; akabinde İstiklal Marşı okundu. İstiklal Marşı’nın ardından Didim İlçe Müftülüğü personelince önce sela okundu; ardından Kur’an-ı Kerim okunarak dualar edildi.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Didim İlçe Kaymakamı Dr. Mustafa Yiğit gerçekleştirdi. Yiğit konuşmasında, “15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen hain darbe teşebbüsünün 6. yıldönümünde tekrar meydanlardayız. 6 yıl öncesine baktığımızda yaşananları değerlendirdiğimizde milletimizin kendi demokrasisine kendi geleceğine sahip çıktığını, tarihe yeni bir direniş destanı armağan ettiğini görmekteyiz. Sözlerime başlarken demokrasi ve milli birlik gönümüzü kutluyor aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, kahraman gazilerimize şükranlarımı sunuyorum.
15 Temmuz gecesine baktığımızda o gece olanlar izah edilemeyecek kadar alçak ve sinsice tasarlanmıştır. Planın icrası niteliğindeydi savaş uçakları, helikopterler, tanklar kontrolden çıkmış tamamıyla ülkenin stratejik noktalarını bombalıyor: diğer yanda kontrolden çıkmış askeri birlikler, basın yayın organlarını yönetim merkezlerini işgal ediyordu. İnanması güç olaylar yaşanıyordu. Ülkenin başkenti Ankara'da, İstanbul’da ve birçok şehirde nereden emir aldığı belirsiz bir sürü üniformalı terörist pervasızca saldırmaktaydı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın meydanlarda buluşma ve karşı koyma çağrısı milletimizi harekete geçirdi ve bu millet meydanlara koştu. Ellerinde bayrak dışında hiçbir şey yoktu. En güçlü silahlara karşı göğsünü siper eden binlerce insan genciyle yaşlısıyla kadınıyla erkeğiyle meydanları doldurdu, işgal edilen yerleri işgalcilerden temizledi dahası tankların önünde dimdik meydan okudular. Bu eşkiyaya karşı topyekûn yapılan direnişe aklıselim tüm yöneticiler, asker ve polis meydanlara çıkın çağrısına cevap veren halkımız katılmış ve ihanet şebekesi mensuplarını derdest ederek etkisiz hale getirmiştir” ifadelerini kullandı.
Yiğit, şunları kaydetti: “Bu direniş gecesinde Ömer Halisdemir, Samet Cantürk, Erol Olçok ve Ahmet Özsoy gibi ismini sayamadığımız 251 vatan evladı şehit düşerken, 2196 vatandaşımız gazi oldu. Artık şimdi çok net anlaşılmıştır ki 15 temmuz darbe girişimi, bir işgal girişimidir. Kaos, iç savaş ve ülkenin işgal edilmesi ile sonuçlanacak hain bir kalkışmadır. 15 Temmuz gecesi ve ertesinde halkımız günlerce demokrasiye, milli iradeye, cumhuriyete sahip çıkmak için meydanlarda nöbet tutmuş adeta demokrasi şöleni başlatmıştır. 15 Temmuz 2016'da yaşadıklarımızı unutmadık. Unutturmayacağız demokrasiye inananlar olarak, meydanlardayız ülkemizin her köşesinde millet ve demokrasi şuuruyla hareket eden herkes meydanlardadır. 15 Temmuz şehitlerimizi tekrar rahmet ve minnetle anıyorum. Gazilerimize sağlıklı ve uzun ömür diliyorum, kendini tanklara siper eden kahraman halkımızı bir kez daha kutluyorum. Allah bu millete bir daha böyle ihanetler yaşatmasın.”
Konuşmanın ardından 15 Temmuz gecesi yaşanılanlar belgesel olarak izlettirildi. Kutlama kapsamında vatandaşlara lokma ve ikramlarda bulunuldu. Geçen yıllara oranlar kutlamalara vatandaşın ilgisinin az olduğu görüldü.