Aydın’da çalışmalarını sürdüren CHP Aydın İl Başkanı Ali Çankır, AK Parti iktidarını eleştirdi. Türkiye’deki ekonomik tablonun ağırlaştığı bu dönemde Türkiye’nin yönetilemediğini, yönetilemez duruma geldiğini kaydeden CHP’li Çankır, yaşanan tüm sorunları CHP olarak çözeceklerini söyledi.

“BİZ, ÜRETEREK İFLAS EDİYORUZ’ DİYEN BİR ÜRETİCİ KİTLEMİZ VAR”


Türkiye’de açlık sınırının artık 6 bin 400 lira olduğu bir süreçten, yoksulluk sınırının 19 bin lira olduğu bir sürece girdiklerini ifade eden CHP İl Başkanı Çankır, “AK Parti Hükümeti ilk göreve geldiğinde o dönemdeki ekonomik kriz gerekçesiyle bir ek bütçe yapmıştı. 20 yıl sonra bugün AK Parti artık iktidardan düşeceği bir dönemde, Sayın Cumhurbaşkanı’nın emekli olacağına yaklaştığımız bu dönemde ikinci bir ek bütçe yapmak durumunda kaldı. İktidara geldiğinden bu yana yaptığı ek bütçenin ikincisini yapıyor. Bu da Türkiye’de ekonomik tablonun ne kadar ağırlaştığını ve bu ağırlaşan yükün, tablonun vatandaşa ne kadar yansıdığını biz bugün itibariyle sahada görüyoruz. Yaptığımız çalışmalarda, ziyaretlerde çok enteresan cümlelerle karşılaşıyoruz. Aydın genelinde bir üretici arkadaşlarımızı ziyaret ettik. ‘Biz, üreterek iflas ediyoruz’ diyen bir üretici kitlemiz var. Benim 200 hayvanım vardı, her ay üç-dört hayvan satarak ben bu işletmeyi anca ayakta tutabiliyorum, yemleri karşılayabiliyorum dedikleri bir süreçten geçiyoruz. Bir süre sonra tekrar ziyarete gittiğimizde 130 hayvana kadar düştüğünü gördük. Bu tüm Aydın için geçerli bir örnekleme.” diye konuştu.

“ÇİFTÇİ, MAZOT GİDERİNDEN DOLAYI TRAKTÖRÜNÜ ÇALIŞTIRMAKTAN KORKAR HALE GELDİ”


Süt üreticilerinin aşırı yükselen yem giderleriyle ilgili mücadele etmekte ciddi derecede zorlandığını dile getiren Çankır, “Artık giderlerini karşılayamaz duruma geldiler. Çiftçilerimizin durumu ortada. Çiftçilerimiz, neredeyse mahsullerinin birçoğunu ekemez duruma geldi. Ekemedikleri için tarlaların bir kısmını boş bırakmak durumuna geldi. Tamamına ekiyorsa, gübreyi yüzde 70 azaltmak durumuna geldi, gübre fiyatları neredeyse yüzde 300 oranında arttı. Bir çiftçi, günlük mazot giderinden dolayı traktörünü çalıştırmaktan korkar hale geldi. Tarlaya gidip bir günlük çalışması nerdeyse 3-5 bin liralık maliyetlere tekabül ediyor. 20 yıldır üretimden uzaklaşan ekonomik modeli uygulayan bir AK Parti iktidarı ile Türkiye yaşadı. Bir takım finans destekleri, bir takım gayrimenkul ve 5’li çetelere aktarılan, yönlendirilen bütçeyi Türkiye yaşadı. Bugün geldiğimiz noktada da bunun yansıması ve üretimin desteklenmemesiyle dünyayla rekabet edemeyen bir tarım politikası ve üreticiler haline geldik. Maalesef, bugün hangi markete giderseniz gidin bundan 20 yıl önce mercimeğin Türkiye Mahsulleri Ofisi tarafından reklamları yapılıp tüketimine özendirilen üretim fazlası olan ülkede bugün mercimeği dünyadan ithal eder duruma geldik.” şeklinde konuştu.

“DEĞİŞİMİN YAŞANMASINI ARTIK HER AİLE İSTİYOR”


Tüm tarım ürünlerini ithal eden bir ülke durumuna geldiklerini belirten Çankır, “Üretimden uzaklaşan bir ekonomik modeli maalesef Türkiye bugün, ağır bir tablosunu yaşıyor. Dünyada bir kriz var ama dünyada şahit olunan, ifade edilen yüzde 5, yüzde 7’lerde gezen enflasyonla mücadele eden ülkeler var. Ama Türkiye’nin gerçek enflasyonun neredeyse yüzde 250’lere çıktığı ilgili enflasyonla ülkemiz yaşar durumuna geldi. Son bir yılda mazota neredeyse yüzde 500’lük bir zam geldi. Bu zam, vatandaşlarımızın tüm gider kalemlerine yansıyor.
Bu ekonomik tabloyu yaşayan Aydın’daki hemşerilerimiz ve esnaflarımız var. Esnafımız ciddi bir dar boğazda. Ekonomik tablonun bu kadar ağırlaştığı bu dönem, artık Türkiye’nin yönetilemediğini, yönetilemez duruma geldiğinin bir ispatı. Bu anlamda vatandaşımızın, bizlerin de en büyük beklentisi bir an önce seçimin önümüze konması ve bu değişimin yaşanmasıdır. Bu değişimin yaşanmasını artık yaşamın tüm kesiminde yaşayan her aile istiyor çünkü bu ekonomik tablodan etkilenmeyen aile maalesef Aydın’da kalmadı. Ben eczacıyım. Türkiye’deki eczacılar da bu ekonomik tablodan ağır etkilenir duruma geldi. Personel, elektrik, yakacak giderinden, iletişim giderlerinden işletmelerini kapatacak duruma gelen eczacılarımız var. Bu tablo değişmezse Türkiye’deki eczanelerin yüzde 50’sinin eczanesini kapatmak zorunda kalacağı ilgili bir süreçten geçiyoruz. Bu Türkiye Eczacılar Birliği’nin bir istatistiğidir. Vatandaşlarımız büyük oranda sağlık hizmetiyle ilgili randevu almakta zorlanıyor. Çünkü hekim arkadaşlarımızın Türkiye genelinde son 4-5 ayda neredeyse 4 bininin yurtdışına gittiğini istatistikler ortaya koyuyor. Ülke böyle ağır bir tablodan geçiyor. Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz bu değişime hazırız ve bu sorunları çözmeye de talibiz. Vatandaşlarımızla kol kola girerekten biz oluşturulan ek bütçelerin vatandaşın bütçesine yansıyacak bir bütçe olmasıyla ilgili yönetim anlayışına talibiz.” ifadelerini kullandı.

“GENÇLERİMİZİN YURT DIŞINA GİTMELERİNİ İSTEMİYORUZ”


Türkiye’de tarımda destekleme ücretlerinin verilmediği bir dönemde çiftçinin bu ağır tablo altında üretemez duruma gelmesinden kaynaklı sorunu çözmeye talip olduklarını kaydeden Çankır, “Çiftçilerimizin, bölgelerinde ekecekleri ürünleri belirlenmesi, bunların fiyatlarının garantilenmesi ve üretim garantilerinin alınması yönünde üretimin desteklenmesi talibiz. Biz emeklilerimizin açlık sınırının altında maaş almayacakları bir gelire sahip olacakları sürece talibiz. Biz gençlerimizin Türkiye’de umut besleyecekleri bir hayatı yaşamalarına Türkiye’deki yaşamını devam ettirecekleri, iş hayatlarına devam ettirecekleri umudu taşıyacakları özgürce bir ülkede yaşayacakları yaşama talibiz. Gençlerimizin yurtdışına gitmelerini istemiyoruz. Bu ülkeyi hep beraber refah günlere kavuşturacağımıza yürekten inanıyoruz. Biz esnaflarımızın sabah iş yerlerine geldiklerinde müşterilerini gülümseyerek karşılayacağı, gün içinde bereketli bir şekilde evine ekmek götüreceği bir süreci başlatmak istiyoruz. Bunların da değişimine hazırız. Biz kadınlarımızın özgürce yaşamlarını, iş hayatında ve siyaset hayatta olabilmelerini İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe konmasını ve onların özgürlüklerinin kısıtlanmadan adaletli bir şekilde yaşamalarına talibiz.” dedi.

“GENEL BAŞKANIMIZ CUMHURBAŞKANI OLARAK TÜRKİYE’Yİ YÖNETECEK”


CHP’li Çankır, açıklamalarına şu sözlerle tamamladı: “Biz Türkiye’de huzurun ve mutluluğun tekrar geleceği, riyakatın yaşamın her noktasında her kesimi etkileyeceği, çocuğu üniversiteyi bitirdiğinde bir işe girerken mülakat kavramı altında ayrımcılık yapılmayacağı bir süreci başlatmaya talibiz. Riyakat ile bu ülkenin yönetildiğinde her şeyin daha hızlı ve daha güzel gelişeceğini biliyoruz, tecrübeliyiz. Riyakatlı bir yönetim anlayışıyla bürokrasi anlayışıyla ülkedeki değişimi hızlandıracağımıza, ülkemizi refah ulaştıracağımız inanca talibiz. Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz demokrasinin artık bu ülkede ihtiyaç duyduğu özgürlükleri gençlerimizin, yaşamımızın, bireylerin, kadınların, insanların ihtiyaç duyduğu ve özgürce fikirlerini söyleyebilecekleri bir sürece talibiz. Biz adaletin tabutuna çivi çakılmadığı, siparişle dava sonuçlarının belirlenmediği adil yargılanmanın olduğu bir Türkiye’ye talibiz. Bu değişimi de Türkiye’deki öncülüğünü yapacak şehir olan Aydın’daki değişimle Türkiye’deki yönetime talibiz. Sayın Genel Başkanımız önümüzdeki süreçte inşallah Cumhurbaşkanı olarak Türkiye’yi yönetecek. Ülkemizin, ittifakın başında Türkiye’nin yönetimine ve huzuruna talibiz.”