Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi, temmuz ayı ikinci toplantısını gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediye Meclisi Salonu'nda düzenlenen toplantıyı Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu yönetti. Çerçioğlu başkanlığında toplanan meclis üyeleri, gündemde yer alan 15 maddeyi görüştü. Maddelerin karara bağlanmasının ardından AK Parti Grup Sözcüsü Mustafa Arı, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısı ile söz aldı. Arı, FETÖ’nün gerçekleştirdiği hain darbe teşebbüsünün bastırılmasının üzerinden altı yıl geçtiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Temmuz akşamı milleti meydan ve havalimanlarına davet ettiğini belirten Arı, darbeye direnen 251 vatandaşın şehit olduğunu ifade etti. Arı, darbe girişimi sırasında şehit düşen vatandaşları rahmetle andıklarını, gazilere ise minnet ve şükranlarını sunduklarını dile getirdi. Arı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’de darbeler dönemini kapattığını vurguladı.

ARI’DAN KILIÇDAROĞLU’NA ‘VİP YOLCU’ İMASI


İsim vermeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu hedef alan Arı, “O kara gecede Atatürk Havalimanı’nda kuşların bile giriş çıkışına izin vermeyen darbecilerin, havalimanına gelen kimi VİP yolcular için yolu kapatan tankları derhal geri çektiklerini, VİP yolcunun geçişine neredeyse temenna ile izin verdiklerini gördük, kınadık. Sonraki günlerde aynı VİP yolcunun misafir olduğu bir belediye başkanının evinde televizyondan darbenin seyrini büyük bir dikkatle izlediğini gördük. Hatta kravatını bile değiştirmiş olduğunu gözlemledik, kınadık. Darbenin beli kırıldıktan sonra, bir kısım siyasetçi tayfasıyla beli kırık FETÖ’nün aynı jargonu kullanarak 15 Temmuz hain darbesini önce ‘tiyatro’ sonra ‘kontrollü darbe’ şeklinde tarif etmeye çalıştıklarını gördük, kınadık. Devletten FETÖ mensuplarının ayıklanması sırasında, KHK’larla görevden uzaklaştırılan, meslekten atılan hainlerin sağlayacağı siyasi destekten medet umarak, ‘Bütün KHK’lıları görevlerine iade edeceğiz’ diyen siyasetçileri gördük kınadık, kınamaya da devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

TANSİYON YÜKSELDİ


Mecliste oturumu takip eden isimlerden biri olan CHP Efeler İlçe Başkanı Polat Bora Mersin, Arı’nın sözlerine tepki gösterdi. CHP’li Mersin, “Siz her şeyi gördünüz de ne olursa olsun hoca efendi bu hasret bitsin gel diyenleri görmediniz galiba” ifadelerini kullandı. Oturduğu yerden kalkan Arı, Mersin’e “Kimdir bu? Oradan meclis üyesine ve meclise sataşamaz. Misafirdir, misafirliğini bilecek, orada oturacaktır. Hadsizliğin lüzumu yok. Haddini bileceksin hadsiz” sözleriyle yüklendi. Arı, Mersin’i kast ederek, Başkan Çerçioğlu’na “Lütfen haddini bildirin” dedi. Arı’ya cevap veren Başkan Çerçioğlu, “Ben kimsenin haddini bildirmekle görevli değilim. Kanun, yönetmelik neyse onu uygularım. Lütfen seyirciler müdahale etmesin” şeklinde konuştu. Arı, Başkan Çerçioğlu’nun konuşmasını yeterli bulmayarak, “Bu mudur?” çıkışında bulunurken, Çerçioğlu ise Arı’ya “Ne yapayım kalkıp döveyim mi?” yanıtını verdi.

“KEMALİST, ATATÜRKÇÜ SUBAYLAR KENDİLERİNİ SİPER ETTİLER”


Söz alan CHP Meclis Üyesi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Evrim Karakoz da AK Partili Arı’nın isim vermeden CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nu eleştirme gafletinde bulunduğunu söyledi. Darbelerin nereden ve kimden gelirse gelsin kötü olduğunun altını çizen Karakoz, “Cumhuriyet Halk Partisi de bu Cumhuriyeti kuran parti olarak bütün darbelerin karşısındadır. Biz her zaman demokrasiden, milli birlik ve beraberlikten, bu ülkenin bölünmez bütünlüğünden yanayız. Yıllardır bunun mücadelesini verdik, bundan sonra da vermeye devam edeceğiz. Biz beklerdik ki darbenin sonuçlarını konuşalım, tartışalım. Ama bu darbe koşulları nasıl gerçekleşti, bu insanlar bu memleketin her köşelerine nasıl geldi? ‘Ne istediniz de vermedik?’ diye biz demedik. Bunları da tartışmamız gerekir. Ama biz bir türlü bu konuları tartışmadık. Millet darbe teşebbüsü gecesi parti, düşünce ve fikir ayrımı yapmaksızın sokaklara indi. Darbecilere karşı mücadele etti, bunun örneklerini de videolarda da görüyoruz. Kemalist, Atatürkçü subaylar kendilerini siper ettiler” dedi. Arı’nın konuşmasına müdahale etmeye çalışması üzerine Karakoz, “Açıkçası Cumhuriyet Halk Partisi’nin genel başkanını hedef aldınız. Cumhuriyet Halk Partisi’nde bu zamana kadar ‘Ne olursun yurda dön’ diye salya sümük ağlayan bir insan görmedik. Bunları da konuşup tartışalım. Biz her zaman demokrasiden ve ülkemiz bölünmez bütünlüğünden yanayız” diye konuştu.

“NEDEN SİYASİ AYAĞININ ARAŞTIRILMASINDAN KAÇINILDI?”


FETÖ’nün siyasi ayağının araştırılmamasını eleştiren İYİ Parti Grup Sözcüsü Cihan Demirel ise “15 Temmuz darbe girişiminde bulunan, bunları azmettiren ve bundan fırsat yaratıp ülkemizi bugünlere sürükleyen herkesi kınıyoruz. Malumunuz Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde siyasi ayağının araştırılması hususunda önergeler verildi. Neden siyasi ayağının araştırılmasından kaçınıldı? Bunların değerlendirilmesini istiyorum. Herkesin aklı, fikri var. Değerlendirildiğinde bir neticeye ulaşacaksınız, bir kanat oluşacaktır sizde. Önümüzdeki süreçte de bu 15 Temmuz’da kim şehit, kim gazi, kimler hain, kimler değil, adaletin önüne çıkarak, ortaya çıkmasını yüce Allah’tan niyaz ediyorum” dedi.

“TEK TARAFLI AT GÖZLÜĞÜ İLE BAKMASINI OBJEKTİF OLARAK GÖRMÜYORUM”


Son olarak Köşk Belediye Başkanı AK Partili Nuri Güler, konuştu. 15 Temmuz hain darbe girişimini kınayan Başkan Güler, “Bir az önce sözcü arkadaşımızın ifade ettiği gibi evet, Türkiye’ye davet edilmiş, ülkenin çeşitli kademelerinde görev almasından da AK Parti döneminde olduğu gibi daha önceki dönemlerde de aynı durum söz konusu olmuş. Tabi ki 1969’dan beri Türkiye’de yapılanmış, en ince kılcal damarlara kadar sirayet etmiş, emperyalist bir gizli istihbarat örgütünün yapısından bahsediliyor. Bu bahsettiğimiz yapının aynı zamanda rahmetli İnönü, rahmetli Ecevit ve Deniz Baykal’ın da iktidar olduğu yıllarda da faaliyet göstermiş ve aynı devlet kademelerinde hüsnü kabul görmüş durumda. Dolayısı ile arkadaşların tek taraflı at gözlüğü ile bakmasını ben çok objektif olarak görmüyorum. Bu, Türkiye’nin çok önemli bir meselesi.” şeklinde konuştu. Kısa süreli yaşanan tartışmanın ardından Başkan Çerçioğlu toplantıyı kapattı.