Aydın Valiliği'nin toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya İl Göç İdaresi Müdürü Soner Koç, Aydın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ferdi Uzun ve basın mensupları katıldı. Toplantıda Aydın’da bulunan düzensiz göçmen ve Suriyelerle ilgili sunum yapıldı. Sunumda yer alan bilgilere göre 8 bin 505 Suriyeli’nin bulunduğu Aydın, Suriyeli yoğunluğu bakımından ülke genelinde 32'nci sırada yer alıyor. Aydın’da vatandaşlık alarak oy kullanma yeterliliğine sahip 93 Suriyeli bulunuyor. İlde düzenli göç kapsamında 9 bin 341, uluslararası koruma kapsamında 197, düzensiz göçmen kapsamında 6 bin 730 göçmen bulunduğu bilgisi paylaşıldı.

YABANCILARI İLÇELERE GÖRE DAĞILIMI

Aydın’da ikamet eden yabancıların ilçelere göre dağılımı da açıkladı. Buna göre Kuşadası'nda 4 bin 342, Didim'de 2 bin 720, Efeler'de 828, Nazilli'de 364, Söke'de 186, İncirliova'da 117, Köşk'te 79, Germencik'te 50, Çine'de 42, Bozdoğan'da 36, Yenipazar'da 28, Koçarlı'da 21, Sultanhisar'da 21, Buharkent'te 16, Kuyucak'ta 13, Karacasu'da 8, Karpuzlu'da 7 yabancı uyruklu ikamet ediyor.

İDDİALAR GERÇEKDIŞI

İl Göç İdaresi Müdürü Soner Koç, kamuoyunda Suriyelilere yönelik devletin sağlığı öne sürülen çeşitli imkanlarla ilgili yapılan tartışmalara da açıklık getirdi. Suriyelilere yönelik hiçbir ayrıcalık sağlanmadığını dikkat çeken Koç, "Ülkemizde yaşayan herkes için su, elektrik ve doğalgaz ücretlidir. Bu konuda Suriyeli vatandaşların ödemediğine ilişkin yapılan yorumlar tamamen yanlıştır. Bunun yanında 'doğuma teşvik ediliyor' iddiası var. Geçici Koruma Yönetmeliği'nin 27'nci maddesi 'F' bendinde, "Üreme sağlığı ile ilgili olarak yetkili personel tarafından bilgilendirme yapılır ve destek faaliyetleri yürütülür" metni yer alırken bu madde sadece Suriyeli kadınların hamile olduğu anlaşıldıktan sonra çocuğunun engelli veya sağlıksız doğmamasına yardımcı olmak amacıyla konulmuştur. Doğumla ilgili Suriyelilere herhangi bir maddi yardım sağlanmıyor. Bu dışında üniversiteye sınavsız girme, memur olma gibi iddialar tamamen gerçekdışıdır” dedi.