İzmir Kıyı Emniyetinde Çarkçıbaşı olan Bülent Şahin’in denizdeki dikkati kaplumbağanın kurtarılmasını sağladı. İhbar ettiği Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi Sualtı ve Suüstü Arama Kurtarma Birimi tarafından, İzmir Körfezi’nde hareketsiz bir şekilde su yüzeyinde bulunan deniz kaplumbağası yerinden alınarak, İnciraltı’ndaki merkeze getirilerek EKODOSD’a haber verildi.
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü’nün merkezde yaptığı incelemelerde C. caretta türü iribaş deniz kaplumbağası olduğu tespit edildi. Kaplumbağanın karapasının üzeri tamamen yeşil yosunla kaplanmış olduğu görülürken deniz kaplumbağasının olta iğnesi ya da plastik yuttuğu tahmin ediliyor.

TEDAVİSİNE BAŞLANDI


Kuşadası’na getirilen Caretta Carettanın üzerindeki yosunları temizledikten sonra, kaplumbağanın karapasında derin yarıklar olduğunu belirlendi. Deniz kaplumbağasının nefes almak için su yüzeyine çıktığında bir deniz aracı tarafından çarpıldığı da tespit edildi. EKODOSD, Caretta carettayı Dalyan’da bulunan DEKAMER‘den (Deniz Kaplumbağalarını Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi) gelen uzmanlara teslim etti. Dalyan DEKAMER’de tedavisine başlanacak. Tedavi süreci bittikten sonra tekrar doğal yaşam alanı olan denize bırakılacak.

DENİZ ARAÇLARI DİKKATLİ OLMALI


Çarpılmanın şiddetinin iç organlara hasar vermeyecek düzeyde olmasını umduğunu belirten Başkan Sürücü, “C. carettaların yumurtlama dönemi olduğundan, kıyısal alanda seyir eden deniz araçlarının çok dikkatli olması gerekir. Nefes almak için su yüzeyine çıkan C. carettalar bu kaplumbağada olduğu gibi bazen deniz araçları tarafından çarpıldıkları görülmektedir” dedi.