Türkiye’nin önemli tarım ve turizm kentlerinden Aydın, gelişen sanayisiyle de ön plana çıkmaya başladı. Aydın’ın ihracatı geçen yıl 1 milyar doları aşarak rekor kırarken ihracattaki artışta maden sektörünün önemli katkısı oldu.

İHRACATIMIZ 1.5 MİLYAR DOLAR


Aydın’ın son yıllarda ihracatta önemli bir noktaya geldiğini belirten AYSO Başkanı Mehmet Yunus Şahin, “İlimiz geçen yıl ihracatta 1 milyar 130 milyon dolar ihracata ulaştı. Bu bizim için önemli bir eşik. Çünkü ihracatta 600 milyon dolarlardan bu seviyelere gelmek kolay bir iş değil. Aydın Serbest Bölge Projesi’nin geçtiğimiz yıllarda yapılan tanıtımına katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Aydın için 5 milyar dolar ihracat hedefi belirlediklerini dile getirmişti. Ancak AYSER projesi yeterli büyüklükte bir hazine arazi kentimizde bulmak mümkün olmadığından hayata geçirilemedi. Bu yüzden şuan 5 milyar dolarlık ihracat hedefi Aydın için hayalden öte bir durum olamadı” dedi.

MADEN SEKTÖRÜ PARLAYAN YILDIZ


Aydın’ın gerçek ihracatının 1,5 milyar dolar seviyesinde olduğunu ifade eden Şahin, “Merkezi il dışında bulunan ve ilimizde faaliyet gösteren firmaların ihracatlarını da kattığımızda ilimizin yıllık ihracatı 1.5 milyar dolar civarındadır. Genel olarak ilimizin ihracat potansiyeli de bu seviyelerdedir. Maden sektörü son yıllarda ihracatın parlayan yıldızı oldu diyebiliriz. Türkiye’nin önde gelen madencilik firmalarının ilimizdeki yatırımlarıyla madenciliğin ihracatımıza katkısı 200 milyon dolara ulaştı. Madencilik ilimize katma değer sağlayan önemli bir sektör haline geldi” diye konuştu.

DEMİRYOLU HATTI BEKLENİYOR


Maden sektörünün en büyük sorunun nakliye giderleri olduğunu dile getiren Şahin, “Madenlerin demiryolu ağı ile limana ulaştırılması planlanıyordu. Bu bölgeden çıkartılan madenin yaklaşık 3 milyon tonu Sarıkısık bölgesinden limana ulaşıyor. Kamyonlarla taşınan madenlerin nakliye giderlerini azaltmak için Güllük Limanı demiryolu hattı gündeme gelmişti. Fakat o bölgenin coğrafi yapısının bu proje için uygun olmadığı belirlendi. Ancak maden sektöründeki firmalar Aydın Çine Demiryolu hattının yapılmasını bekliyor. Bu projenin pandemi öncesi ihalesi yapılmıştı. Pandemi araya girince bu projenin akıbetinin ne olduğunu bilmiyoruz. Aydın Çine Demiryolu hattı madencilik sektörü için önem taşıyor” ifadelerini kullandı.