Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Cemil Şahin, vatandaşlara çağrıda bulundu. Bu yıl ülke genelinde yaklaşık olarak 850 bin büyükbaş, 2 milyon 500 bin küçükbaş hayvanın kurban için satışa sunulacağının öngörüldüğünü ifade eden Başkan Şahin, “Bu sayılar göz önünde tutulduğunda, yıllık kesimin küçükbaş hayvanda neredeyse yarısı, büyükbaş hayvanda ise üçte birinin Kurban Bayramı’nda yapıldığı görülmekte ve alınacak tedbirlerin hem hayvan refahı ve sağlığı açısından hem de gıda güvenliği ve toplum sağlığı açısından ne kadar büyük öneme sahip olduğu ortaya çıkmaktadır.” diye konuştu.

“HAYSAG MOBİL UYGULAMASINDAN TEYİT EDİLMELİDİR”


Gıda kökenli hastalıkların büyük bölümünün sağlıksız hayvansal gıdalardan kaynaklandığını kaydeden Başkan Şahin, “Bu nedenle, her zaman olduğu gibi Kurban Bayramı’nda da güvenli ve sağlıklı gıdanın teminatı veteriner hekimler olacaktır. Vatandaşlarımız, kurbanlık hayvanlarını temin ederken, tüylerinde de mat ve karışık görünüm, ağız, burun, üreme organları, anüs ve benzeri bölgelerde anormal akıntı, çevreye karşı duyarsızlık ya da fazla ilgi, kulaklarda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kayıtlı olduğunu gösterir küpenin olmaması ve benzeri gibi risk taşıyan kriterleri göz önüne almalarının yanı sıra mutlak surette veteriner hekim tarafından detaylı muayene işlemi yapılmış hayvanları tercih ederek kurban etmeliler. Satın alacak oldukları hayvanın, veteriner sağlık raporunun, pasaportunun ve nakil belgelerinin olup olmadığı sorgulanmalı, HaySag mobil uygulamasından teyit edilmelidir. Hayvanların denetimi yapılan satış yerlerinden ya da kayıtlı hayvancılık işletmelerinden alınması, yine denetimi yapılan ve izin verilen yerlerde kesim işleminin sağlanması çok büyük önem arz etmektedir.” şeklinde konuştu.

“HAYVANLARIN ET KALİTESİ, BÜYÜK ORANDA DÜŞÜYOR”


Başkan Şahin, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Kesim sonrası ortaya çıkacak olan hayvansal atıkların uygun şekilde bertaraf edilmesinin ve kurbanlık hayvanların etlerinde ya da iç organlarında görülen ve şüphe uyandıran (kabarcıklar, inci benzeri beyaz oluşumlar, anormal renk değişimleri, nahoş koku v.b.) durumların ilgili kurumlara, Veteriner Hekim denetim ekiplerine anında bildirilmesi ve çiğ sakatatların kedi köpeklere verilmemesinin, ortaya çıkabilecek olan zoonoz (hayvandan insana bulaşabilen verem, şarbon, hidatik kist ve birçokları gibi) hastalıkların riskini minimuma indireceği unutulmamalıdır. Tüm bunların yanında, hayvanların satış yerlerine nakilleri esnasında, kamyon ve benzeri taşıtların kasasında sevk edilen hayvanların çok sıkışık şekilde, hayvanda üst düzey stres oluşturacak biçimde yapılmamasını da önemle rica ediyoruz. Hayvanların strese maruz bırakılması dinimizce de kesinlikle uygun görülmezken, vicdanımız açısından da asla kabul edilebilir değildir. Kesim öncesi bu ve benzeri streslere maruz kalan hayvanların et kalitesinin de büyük oranda düştüğünü unutmamak gerekir. Tüm vatandaşlarımızın mübarek Kurban Bayramı’nı şimdiden kutluyor, alınacak güçlü ve yerinde tedbirlerle sağlıklı ve mutlu bir bayram geçirmeyi temenni ediyoruz.”