CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Aydın ziyaretinin ikinci gününe şoför esnafını ziyaret ederek başladı. Efeler ilçesindeki Mimar Sinan Mahallesi’nde Şehir İçi Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi’nin Son Durak Tesisleri’nde şoför esnafını ziyaret eden Kılıçdaroğlu’na CHP Aydın Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, CHP Aydın Milletvekilleri Süleyman Bülbül ve Hüseyin Yıldız, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, CHP Aydın İl Başkanı Ali Çankır, ilçe belediye başkanları eşlik etti. Toplantıda Kılıçdaroğlu, şoför esnafının sorunlarını dinleyerek sık sık not aldı.

“BAŞKANIMIZA GÜVENİYORUZ”


Toplantıda konuşan Aydın Şoförler Odası Başkanı Semih Özmeriç, şoför esnafı olarak zor günler geçirdiklerini, şoför esnafının yaşadığı sorunların en kısa zamanda çözülmesi gerektiğini belirterek desteklerinden dolayı Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na teşekkür etti. Efeler Şehir İçi Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Okan Yalçın ise mazota gelen zamları hatırlatarak “Mazota bir yıldır büyük zamlar geldi. Bu artış oranında bilet fiyatlarına zam yapsak şu an bilet fiyatlarımız 15-20 lira olması lazım. Özellikle şehir içi otobüslerimiz bu artışı yaparsa yolcu bulamaz. O yüzden bunu dengeli bir şekilde yapmalıyız. Önümüzdeki haftaki UKOME toplantısında bu konu değerlendirilir ve en iyi şekilde iyileştirmelerin yapılmasını istiyoruz. Bu konuda başkanımıza güveniyoruz.” diye konuştu.

“ZARARI SEN ŞOFÖR ESNAFININ SIRTINA NASIL YIKARSIN?”


Şoför esnafının yaşadığı dertlerin Türkiye genelinde olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, her akaryakıt istasyonunun bir vergi dairesi olduğunu, yakıt fiyatlarının pahalı olduğunu, 65 yaş üstü taşımada şoför esnafına hakkının verilmesi gerektiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, “Bedava yapıyorsan, parasını vereceksin. Getiriyorsun, minibüs, otobüs şoförünün sırtına yüklüyorsun. Zaten, bu adam vergisini veriyor, zaten mazota dünyanın zammını yapmışsın, perişan etmişsin bir de 65 yaşı getiriyorsun, bunu da taşıyacaksın. Sana ayda bin 500 lira vereceğim. Yetmiyor kardeşim, zararı sen şoför esnafının sırtına nasıl yıkarsın? İyi bir avukat tutarsınız, arzu ederseniz avukatı biz size bulabiliriz. Dava açarsanız bu davaları tamamını kazanırsınız. Bedava taşıma yoktur, devlette angarya yasaktır anayasada. Bedava taşıyacaksak yolcu fiyatı bellidir, bedava taşır, kaç kişi binmiş, ne kadardır, parasını şoför esnafına ödemek zorundasın. Ya da bir protokol yaparsın, dersin ki kişi başı fiyatının yüzde 80’ini ben ödeyeceğim, yüzde 20’sine sen katlan. Yüzde 80’si şoför esnafında hatta yüzde 20’nin daha azı onların sırtında. Bunu dava konusu yaparsanız kesinlikle kazanırsınız. Ama inşallah ona fırsat kalmaz. Dönem değişir. Tamamı sonuçlanır.” şeklinde konuştu.

“SANDIKTA BU İŞİ BİTİRMEK ZORUNDAYIZ”


Şoför esnafının bir hafta kontak kapatması halinde memleketin açlıktan öleceğini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Yolcuyu, yiyeceği, mazotu, petrolü taşıyan da sizsiniz. Dolayısıyla Türkiye’de ekonomik hareketliğin kalbi sizin elinizde. Kapatın o kontağı, Türkiye durur. O nedenle gücünüzün ben farkındayım, biliyorum. İlla kontağı kapatın, hayır. Sandık gelecek sandıkta biz bu gerekli dersi vermek zorundayız. Demokrasilerde iş sandıktır. Sandıkta bu işi bitirmek zorundayız. İşin özü büyük sıkıntılarınız var ama bu sıkıntıları biraz daha sabredeceksiniz. Sandık gelecek, ders vermek kolay. Benim sizden istediğim, elinizi vicdanınıza koyup oy kullanacaksınız. Çocuğunuzun ve vatandaşın hakkı için, memleketin huzuru için. Memleketi hangi noktaya getirdiklerini siz de görüyorsunuz ben de görüyorum. Seçim aşamasında sandık geldiğinde güzel bir ders vereceksiniz. Bir daha gelen hiçbir iktidar böyle bir olayı yaşatmasın diye. Toplumun, haksızlık yapan bir iktidara siyaseten ders vermesi lazım. Bu ders vermek kadar değerli bir şey demokrasilerde yoktur.” dedi.

“PLAKALARINIZIN BİR DEĞERİ OLMASI LAZIM”


Şehirlerarası taşıma konusuna da değinen Kılıçdaroğlu, “Yollardan, köprülerden, vapurlardan geçişi bunların tamamını devletleştireceğiz. Parasını vereceğiz. Türk lirası eriyor, bunun karşılığında hep fiyat farkı ödüyorsunuz. Ödediğiniz fiyat farkı, zam olarak vatandaşa yansıyor. Sonunda sizin maliyet yükseliyor. Siz bedava çalışmak zorunda değilsiniz. Sesinizi ben duyuyorum. Her önüne gelen kamyon şoförü olmamalı. Plakanın sınırlandırılması lazım. Plaka sizin garantinizdir, güvenceniz olmak zorundadır. Memur emekli olunca emekli ikramiyesi alır, işçi emekli olunca kıdem tazminatı alır, esnafın dükkanı varsa hava parası alır. Peki kamyon şoförü, minibüs şoförü ne alır hiçbir şey. Plakanın değeri en azından onun kıdem tazminatıdır. Tüm şoförlerde olması lazım. Sınırlama getirilmesi lazım ve sizin plakalarınızın bir değeri olması lazım. Her önüne gelen ben şoförlük yapacağım dememesi lazım. Araçlarınızı bundan sonra zor yenilersiniz. Fiyatlar uçmuş durumda nasıl yenileyeceksiniz? Siz araçlarınızı yenilemezseniz bu ulaşım sektörü nasıl büyüyecek, nasıl gelişecek?” diye konuştu.
Konuşmalarının ardından Başkan Yalçın, ziyaretinden dolayı Kılıçdaroğlu’na plaket takdim etti.