İlçe tarihinde ilk kez işçi ücretlerini belirlemek için böyle bir toplantı yapılırken yapılan değerlendirmelerin ardından tütün kırımı işçi yevmiyeleri Karacasu içindeki dayıbaşıların getirdiği işçiler için dayıbaşı ücreti dahil 280, Nazilli ve Tavas’tan gelenler için 300 lira olarak belirlendi. Bu rakamlardan 200-220 liranın işçinin eline geçeceği geri kalanını dayıbaşının alacağı kaydedildi. Karacasu’da bazı dayıbaşıların bir araya gelerek dayıbaşılı bir günlük işçi yevmiyesini 350 TL’ye yükselttiği söylentilerinin ardından fiyatlardan rahatsız olan tütün üreticileri konuyu Belediye, İlçe Tarım ve Ziraat Odasına iletti. Karacasu Belediyesi ve Ziraat Odası öncülünde işçi taşıyan ve dayıbaşı olarak bilinen meslek grubu ile tütün üreticilerinin katılımıyla değerlendirme yapmak ve fiyat belirlemek için toplantı yapıldı. Tarım işçiliğinin en zor dallarından biri olan, yazın en sıcak günlerinde gece sabaha karşı araziye gidilerek gerçekleştirilen tütün kırımı için işçi ücretlerinin belirlendiği toplantıda işçileri temsilen kimsenin olmaması dikkat çekti. Toplantının düzenleyicileri dayıbaşılar işçileri de temsil ediyor şeklinde açıklama getirdi. Toplantıda Karacasulu dayıbaşılardan 280, Nazillili dayıbaşılardan 300, Ziraat Odası Başkanı İsa Sevinç’ten 250 önerisi geldi. İlçe Tarım Müdürü Rahmi Şendalgıç ise işçi yevmiyesinin ayrıca belirlenip dayıbaşı ücreti ve mazot parasını ayrıca ilave edilmesi gibi bir görüş beyan etti. Sevinç 250'de, Nazilli'den gelen dayıbaşılar 350 liradan söz etse de Mehmet Erikmen 280-300 önerisinde ısrarcı oldu. Yapılan değerlendirmelerin ardından Karacasu içinden işçi taşıyan dayıbaşılar için 280, Nazilli ve Tavas için 300 lira fiyat belirlendi.

İLK DEFA BÖYLE BİR TOPLANTI YAPILDI

Toplantının açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Mehmet Erikmen, “Öncelikle bizi kırmayıp geldiğiniz için teşekkür ediyoruz. Tütün yevmiyelerini konuşmak için toplandık. Çelişkili rakamlar var. Bir kaos söz konusu. İlçemiz üreticisi ve işçisi için bir mağduriyet söz konusu. Bu ilerleyen zamanlarda dayıbaşılar için de sorun yaratacak. Kendim de daha önce bu işi yaptığım için böyle bir tehlike gördük. Bu bir boşluk gibi düşünülüp amele fiyatlarında bir dengesizlik oluştu. Biz buna müdahale etmek istedik. Siz dayıbaşılardan görüş alacağız. Aynı şekilde burada üretici olan kardeşlerimiz var. İlçe Ziraat Odası Başkanımız ve Tarım Müdürümüz de burada” dedi.

ERİKMEN: “DAYIBAŞILARIMIZ KENDİ AYAKLARINA SIKMASINLAR”

Daha sonra değerlendirmeler ve karşılıklı konuşmalar sırasında da görüş beyan eden Mehmet Erikmen, “200 liraya amele getiren de var 350’ye getiren de var. Böyle bir uçurum olmaz. Böyle fahiş bir fark bizim kabul edeceğimiz bir şey değil. 10-20 lira gibi farklara alışkındır ama böyle farkları kabul edemeyiz. Kimse beni yanlış anlamasın. Ben üreticilerimizi de düşünerek hem de bir üretici olarak söylüyorum. Bu konuya da son derece vakıfım. Dayıbaşılarımız kendi ayaklarına sıkmasınlar. Mazot pahalı deyip de 50 kilometre de iki kat fazla yevmiye olmaz. Ben bunu kabul etmiyorum. Arabaların model model kilometrede ne yaktığını bilen bir insanım. Nazilli’den buraya gelmeniz 23 lira fark eder. Siz 80 lira fazla söylüyorsunuz. Bindiğiniz dalı kesmeyin. Daha önce hiç böyle bir toplantı yapma gereği duyulmamıştı. Karacasu sahipsiz değil. Ben bu işin altında üstünde, sağında, solunda, matematiğinde, Türkçesinde, Fen Bilgisinde olan insanım. Ben hepsini yaptım bu işin. Dayıbaşılığını da yaptım, ameleliğini de yaptım. Ben üreticimin de yevmiyecimin de ayağına sıktırmam. Çok hakim olduğum bir konu. Üretim, üretim. Üretimden başka çaremiz yok” dedi.

ÜRETİCİ YER: “SURİYE'DEN İŞÇİ Mİ GETİRELİM?”

Nazilli’den gelen Zeydin Kocaman, “Bu sene hiçbir zamana benzemiyor. Geçen yıl 150 lira mazot yakıyorduk günde. Şimdi 3-5 kat arttı. Arabanın kirası, şoförün parası, vergisi… Bizi aşar. Önceki yıllarda 10 lira farkla geliyorduk. Şimdi her gün zam geliyor. Biz de zararına çalışamayız yani” dedi. Üreticilerden Fidan Nasır, “Yıllık 500 amele çalıştırıyoruz. Tütün çok. 350 lira lafı edenler hayatında amele çalıştırmamış kişiler. Bunun nasıl hakkından geleceğiz? Zaten tütün para etmiyor. Mazot olmuş bilmem kaç para. Bittik gerçekten bittik” dedi. Üreticilerden Cemal Yer ise, “55 liralık tütün fiyatı da bizi memnun etmiyor ama size iş veriyoruz. Suriye’den mi getirelim ameleyi?” diye sordu.

DAYIBAŞILAR: “MALİYETLER HER GÜN ARTIYOR”

Karacasulu Dayıbaşı Fatma Tepe, “İlk dayıbaşılığa başladığımda beni şikayet ettiler. Ben her belgemi aldım yol çıktım ama ara yerde işçi götürenler düzeni bozuyor. Biz 8 saat çalıştırıyoruz, bunlar 7 saat. Herkes eşit saat uygulamalı" dedi. Ethem Yılmaz, “10 gündür başladık. Fiyatı bilmiyoruz. Ameleye de net bir rakam söylemedik” şeklinde konuştu. Nail İnanç, “Geçen sene 125 liraydı. Olsun iki kat olsun ama fazlası doğru olmaz. Ayrıca 7 saat mesai mi olur? En az 9 saat olmalıdır” ifadelerini kullandı. Ali Özsoy, “Zengin olan üreticiler paraya acımıyor. Ama fakir olan pahalı diyor. Sıkıntı buradan başlıyor” dedi.

MÜDÜR ŞENDALGIÇ: “KİMSE MAĞDUR OLMASIN”

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Rahmi Şendalgıç, “Bu sorun sadece çiftçimizin değil aynı zamanda dayıbaşlarımızın ve işçilerimizin sorunu. Bir takım sorunları duyuyoruz. Üreticilerimizden ücretlerin belli olmadığı ya da afaki ücretler talep edileceği şeklinde şikayetler geliyor. Biz kimseyi mağdur etmeden bu sorunun çözülmesi taraftarıyız. En yakın mahalleyle giden dayıbaşı ile en uzak mahalleye giden dayıbaşı arasında ücret anlamında dengesizlik var. Bazen şunu duyuyoruz. Dayıbaşı 200 lira alıyor, işçiye 130 lira veriyor, geri kalanı kendisi alıyor. Bu yevmiyeye giden işçinin hakkını yemek oluyor. Sen onun üzerinden daha fazla kazanıyorsan yazıktır. Girdi maliyetleri biraz artmış durumda. Çiftçimiz bir şeyler için emek veriyor. Kazançlarında belli bir azalma var. Bu konuda ortak bir noktada buluşmak gerekiyor. Öncelikle asgari ücret üzerinden işçinin ücreti belirlenmeli. Asgari ücreti 21’e böldüğümüzde yaklaşık 203 lira işçi yevmiyesi oluyor. Dayıbaşı ücreti de bunun yüzde 10’unundan fazla olamaz. Böylelikle 220 lira bir rakam ortaya çıkar. Artan yakıt giderleri ve araç amortismanı de hesaba katarsak bunun için bir aracın kilometrede yakacağı akaryakıt üzerinden ayrıca yakıt parası alınabilir. Böylelikle akaryakıttaki artışlardan dolayı sürekli fiyat belirlemek zorunda da kalınmaz. Ne işçi ne dayıbaşı ne üretici mağdur olur” değerlendirmesi yaptı.