Aydın Folklor Araştırma Gençlik ve Spor Kulübü Derneği (AYFAD), Aydın'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı etkinlikleri kapsamında Yörük Ali Efe ve Kuvayı Milliye Kahramanları anısına tiyatral halk oyunları gösterisi hazırladı. Derneğin öncülüğünde 104 kişinin katılımı ile 8 ayda hazırlanan gösteri, Malgaç Baskını’nın 103. yıl dönümünde iki gün sahnelendi.
Aydın Kültür Merkezi’nde düzenlenen, milli mücadelede önemli yeri olan Malgaç Baskını ve Yörük Ali Efe’nin hayatı ile işgal yıllarında yaşananların tiyatro ve halk oyunlarıyla birleştirilerek anlatıldığı gösteri, yoğun ilgi gördü.
Gösteriyi Garnizon Komutanı Hakkı Haktan Armağan, İl Jandarma Komutanı Macit Engin, İYİ Parti Aydın İl Başkanı Recep Taner, Aydın Vergi Dairesi Başkanı Serdar Şahin, Gençlik ve Spor İl Müdürü Cenap Fillikçioğlu, Efeler İlçe Milli Eğitim Müdürü Hakan Özcan, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar izledi.

“MİLLİ MÜCADELEDEKİ İLK ATEŞİMİZİ YAKIŞINI ANLATMAYA ÇALIŞTIK”


AYFAD Başkanı Mehmet Yıldırım, Aydın’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümü dolayısı ile ‘Yörük Ali ve Kuvayı Milliye Kahramanları’ adlı bir proje hazırladıklarını belirterek, “Projemizi özellikle Malgaç Baskını’nın yapıldığı gün sahneleyerek, 103 yıl önce Yörük Ali ve arkadaşlarının Malgaç köprüsündeki Yunan karakoluna baskın yaparak milli mücadeledeki ilk ateşimizi yakışını anlatmaya çalıştık. Ruhları şad olsun” dedi.

"BAŞKALARININ KÜLTÜRLERİNİ YAŞARIZ"


Ege Üniversitesi Devlet Müziği Konservatuvarı Halk Oyunları Bölümü emekli öğretim görevlisi Abdurrahim Karademir de, zeybekliğin Egelinin antik çağa uzanan bir yaşam biçimi olduğunu, bu coğrafyada halkın ürettiği maddi, manevi kültürel kimliklerin bir bütün olarak görülmesi gerektiğini söyledi. Kendilerine geçmiş dönemlere ait değerleri toplamak ve arşivlemek görevi düştüğünü kaydeden Karademir, “Eğer biz bunu yaparsak, Yörük Ali ve Kuvayı Milliye Kahramanları tiyatral halk oyunları gösterisi gibi güzel, anlamlı eserler ortaya çıkar. Bunları yapmazsak bizler de çocuklarımız da başkalarının kültürlerini yaşarız. Bu bakımdan çok değerli ve başarılı bir çalışma. Ben emeği geçen herkesi kutluyorum” diye konuştu.

AYAKTA ALKIŞLANDI


Ses efektleri ve ışık oyunları ile sunulan gösterinin final sahnesi, uzun süre ayakta alkışlandı. Gösteri, plaket töreni ve teşekkür konuşmalarıyla sona erdi.