Son dönemde akaryakıt fiyatlarında yaşanan artış, Aydın’ın Efeler ilçesinde toplu taşıma hizmet veren Efeler Şehir İçi Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi bünyesinde şoförlerin adeta belini büktü. Yaşanan artışla zor günler geçirdiklerini ifade eden Efeler Şehir İçi Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Okan Yalçın, devlet destekli mazot almaları yönünde çağrıda bulundu.

“BU İŞİ DEVAM ETTİRMEMİZ ARTIK İMKANSIZ”

Mazotta yaşanan artıştan dolayı bazı güzergahlarda akşam nöbet seferlerini iyice azaltmak zorunda kaldıklarını kaydeden Başkan Yalçın, “Topladığımız para, mazotumuzu karşılamaz hale geldi. Normal güzergahlarımızda dahi topladığımız paranın yüzde 75’ine yakını mazota veriyoruz, yüzde 20’si şoföre gidiyor, kalan yüzde 5 ile maalesef bu işi devam ettirmemiz artık imkansız. Bunun için de acil yapılması gereken devlet destekli mazot almak zorundayız. Hususi araçlarıyla seyreden insanlarımıza bu zamlar, biraz daha az binebilirim diye düşünebilir, çok fazla etkilemeyebilir. Ancak biz kamu hizmetinde çalışmamızdan dolayı artık desteksiz bu işi yürütemeyiz. Mazot nereye gelirse gelsin, bize 10-15 lira bir rakam belirlenip bunun üzerini devletimizin karşılaşması gerekiyor. Aksi takdirde şu an azalttığımız seferlerimizi belki mazot alamayacağımız için tamamen durdurma noktasına getirecek.” diye konuştu.

“ULAŞIM DURURSA HAYAT DURUR”

Şoför esnafına destek verilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Yalçın, “Ulaşım durursa hayat durur, şehir durur. Bu bakımdan çok ivedi olarak bu konularda desteklenmemiz gerekiyor. Bunun için geçen hafta İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu ile bir toplantı yapıldı. Bu toplantının sonucunda bir komisyon oluşturup da iyileştirilmeler yapılmasına yönelik bir çalışma başladı. Bu çalışmadan dolayı ben, İçişleri Bakanımıza da çok teşekkür ediyorum. Çünkü gerçekten ele alınması gereken bir konu. Bakanımız duyarlı olup bize komisyonda Özel Halk Otobüsleri’nden de bir temsilci alarak destek olacağının sözünü verdi. İnşallah kısa zamanda bu çalışmalar yapılır ve Özel Halk Otobüsleri daha iyi hizmet kalitesini verebilir.” şeklinde konuştu.

“ZARAR EDİYORUZ”

Şu anki koşullarda andemiyi arar olduklarını dile getiren Başkan Yalçın, “Pandemi de bu kadar zorlanmıyorduk. Çünkü aracımız, bir gün çalışıyor, iki gün çalışmıyordu. Çalışmıyorken bir zararımız olmuyordu ama şu an araçlarımız çalışıyor ancak zarar ediyoruz. Çünkü biz çalışırken zarar eden durumuna düştük. Şu anda mazotun 30 lirayı geçtiği bir duruma geldik. Son artışla birlikte geçen yıl mayıs ayında bu yana sadece mazotta yüzde 350’yi geçen bir artış oldu. Biz bunun tamamını yolcuya yansıtmamız mümkün değil. Çünkü biraz da empati yapıyoruz, vatandaşı da düşünmek zorundayız. Evet biz para kazanalım, taşıma bileti 15-20 lira olsun çünkü bu artışa göre 15-20 lira civarında olması gerekiyor. Bunun vatandaşımızın ödeyemeyeceğini, ödese bile daha zor duruma düşeceğini bildiğimiz için çok da mütevazi zamlar yapmak zorundayız. Sadece mazota yüzde 350 iken bize geçen yıldan bu yana şu ana kadar yüzde 40-50 civarında zam yaptık. Lastik de yüzde 500’ü geçen bir artışlar oldu. En çok giderimiz olan yağda yüzde 300 civarında bir artış gerçekleşti. Bunların hepsini topladığımızda desteklenmesi gereken sektör olduğumuz tekrar göz önüne çıkıyor. Bunun da ücretsiz taşıma yaptırılan tek özel sektör olduğumuz için özel halk otobüslerin çok daha fazla desteklenmesi gerekiyor. Dışarıya bağımlı olmamız için üreticilerimizin de desteklenmesi gerekiyor. Onların da talepleri sık sık dile getiriliyor. Ama biz kendi sektörümüzde özel halk otobüslerini konuştuğumuz için bize 10-15 lira arasında bir mazot uygulanması gerekiyor, üstünü devletimiz vermesi gerekiyor. Başka çıkışı yok bu işin.” dedi.

"ARAÇLARIMIZI YATIRMAK ZORUNDAYIZ"

Kooperatif bünyesinde 160 aracın olduğunu belirten Yalçın, “Şu an 120 civarında çalışıyor. 40 aracımızı yatırmak zorundayız. Pandemiden önce ayda 30 gün çalışırken şu an 20 gün çalışabilir durumuna düştük. Bu sayı, her geçen gün daha da düşecek. Çünkü araçlarımız çalışırken zarar ediyoruz. Desteklenirsek yine önceki gibi 30 gün çalışıp vatandaşımız daha iyi hizmet vermek istiyoruz ama bu şartlarda maalesef mümkün değil.” diye konuştu.