İYİ Parti Aydın İl Başkanlığı tarafından İl Kültür Merkezi'nde "Gelenekten Geleceğe Türkiye" konferansı düzenlendi. Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın konuşmacı olduğu konferansa Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, İYİ Parti İl Başkanı Recep Taner, İl Gençlik Kolları Başkanı İsmail Tabak, meclis üyeleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, partililer ve vatandaşlar katıldı.

“ÖNEMLİ BİR MEDENİYET MERKEZİ”

Konferansın açılışında konuşan Milletvekili Sezgin, övgüyle bahsettiği İlber Ortaylı’yı Aydın’da ağırlamaktan mutlu olduklarını belirterek, konferansa katıldığı için kendisine teşekkür etti. Sezgin’in ‘Aydın’ ile ilgili sorusu ile konuşmasına başlayan Ortaylı da, Aydın’ın eski çağlardan beri memleketin en verimli ovası ve merkezini meydana getirdiğini ve önemli bir medeniyet merkezi olduğunu söyledi.

"BÖYLE KOMÜNİST BİR ÜLKE BULAMAZSIN"

Devletin insan tarihinin en büyük inşaatı olduğunu ve insanı insan yaptığını belirten Ortaylı, "Sağ ile solun devlet düşmanlığı yaptığı bir toplum hassaten ve hassaten Türkiye’dir. Yani böyle komünist bir ülke bulamazsın" dedi.

"İNSANLAR HARP ETMEKTEN VAZGEÇMEZ"

Türk milletinin onlarca yıl sulh devrine girildiğine inandığını savunan Ortaylı, şunları kaydetti: "İnsanlar harp etmekten vazgeçmez, onun-bunun hakkına tecavüz etmekten vazgeçmez, öyle bir şey yoktur. Aklını başına alırsan bunların dışında kalırsın. Almazsan olmaz."

"UTANMAZ ADAMLAR"

1930 yılında çok partili rejim denemesi yapıldığını hatırlatan Ortaylı, Atatürk’e ‘faşist’ diyenlere tepki göstererek, "Utanmaz adamlar" eleştirisinde bulundu. Ortaylı, Atatürk’ün Aydınlı merhum Başbakan Adnan Menderes’i milletvekili yapmasını da anlattı.

“MİLLİ MESELEDİR”

Bir memlekette öyle herkese arazi satılamayacağını belirten Ortaylı, “Her ülkeye gidip toprak alamazsın çünkü milli meseledir” ifadelerini kullandı.

“İLAHİ NİHAYET VATANDAŞ KABUL EDECEK KADAR ZENGİN DEĞİLİZ”

Vatandaşlığın belirli bir fiyata satılamayacağının altını çizen Ortaylı, “Vatandaşlık çok kutsal bir şeydir. Türkiye vatandaşlığı doğrudan doğruya imparatorluk kurmuş ve imparatorluk kaybetmiş, daha dumanı üstünde tüten, 100’üncü yıldayız, hala daha saygı duruşları yapıyoruz. Bir ülkede kan ve ateşle elde edilmiş bir haktır. Doğuştan geçer, alan insanlar, bugünkü Türkiye sınırları içerisinde olduğu gibi tarihteki Türkiye imparatorluk sınırları içinde de kalan, dolayısı ile Türk ırkından diye ifade edilen Türk ırkından odur. Burası, birleşik devletler değil. İlahi nihayet vatandaş kabul edecek kadar zengin değiliz, öyle bir imkanımız yok. Belirli fiyata vatandaşlık satılmaz, bu gömlek değildir” şeklinde konuştu.
Milletvekili Sezgin ile karşılıklı yaptığı konuşmanın ardından Ortaylı, kendisine yöneltilen soruları da yanıtladı. Öte yandan konferansa katılanlar arasından kura ile belirlenen 10 kişiye Ortaylı’nın imzalı son kitabından birer tane hediye edildi.