Türkiye’nin birçok yerinde gıda toplulukları varken, neden bölgemizde böyle bir oluşum yok?” diye kafa yoran Kuşadası, Selçuk ve Söke’den bir grup tüketici gıda topluluğu için çalışmalara başladı. Grup tarafından Kuşadası’nda çevrecilere sunum yapıldı.
Topluluğun şu anki kolaylaştırıcısı Demet Atınç, Türkiye’deki bazı gıda topluluklarının işleyişinden, doğa ile uyumlu zehirsiz ve aracısız gıda, güven esasına dayalı denetlemeler, topluluk destekli tarım modelleri, yerelden ve mevsiminde beslenmenin önemi, küçük üreticileri destekleme, biyoçeşitliliği koruma, atıkları değerlendirme gibi konularda gönüllü olarak topluluğun çalışma alanlarından bahsetti. Bölgede kurmayı hedefledikleri topluluğun ilk türeticilerinden Bilgesu Şamiloğlu, imece usulü işleyiş örneklerinden ve sertifikasyon sistemlerinin problemlerinden örnekler verirken, üretici Bihter Ekener zehir atılan bölgelere yakın olan topraklarda nasıl önlemler alınabileceğine değindi. Mutfağında mevsimsel ve yerel üründen vazgeçmeyen şef Damla Özay ise bu tip topluluklara dahil olmanın önemine vurgu yaptı.

TEŞEKKÜR BELGESİ VERİLDİ


Türkiye’deki onlarca gıda topluluğu arasından uzun zamandır işleyişini sürdürebilenlerin yerel yönetimlerce desteklendiğini belirten grup, topluluğun temel prensiplerini ve gönüllü-türetici, üretici görev dağılımını, ihtiyaç listelerini ve buna bağlı üretici arayışlarını görüşmek üzere tekrar bir araya geleceklerini söylediler. Doğa ile uyumlu, temiz, sağlıklı, adil gıdaya erişmek isteyenleri ve bu vizyonla üretim yapan herkesi toplulukla buluşturmak istediklerinin de altını çizdiler. Konukların sorularını yanıtlayan Demet Atınç’a, Kirazlılı üretici Ebru Bozkurt tarafından EKODOSD’un teşekkür belgesi takdim edildi.